Home » Krupa na Vrbasu kod Banja Luke na listi potencijalno najljepših sela na svijetu
Ekonomija

Krupa na Vrbasu kod Banja Luke na listi potencijalno najljepših sela na svijetu

Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) napravila je listu najboljih turističkih sela na svijetu i sela koja imaju najbolji potencijal, a među njima se našla i Krupa na Vrbasu.

Svjetska turistička organizacija pri Ujedinjenim nacijama (UNWTO) napravila je listu najboljih turističkih sela na svijetu i sela koja imaju najbolji potencijal, a među njima se našla i Krupa na Vrbasu, naselje na teritoriji Banja Luke.

Od Austrije do Vijetnama, 32 destinacije iz 18 zemalja iz cijelog svijeta proglašene su za “Najbolja turistička sela 2022”.

Ovo priznanje dodjeljuje se ruralnim destinacijama koje prihvataju turizam kao pokretač razvoja i novih mogućnosti za radna mjesta i prihode, istovremeno čuvajući i promovišući vrijednosti i proizvode zasnovane na zajednici.

Krupa na Vrbasu se nalazi na drugoj listi od 20 sela koja će ući u “Program nadogradnje”.

Program nadogradnje je namijenjen onim selima koja nisu u potpunosti ispunila kriterijume, ali koja i dalje imaju veliki potencijal i na dobrom su putu da postanu nabolja. Svjetska turistička organizacija Ujedinjenih nacija pomaže ovim selima da se poboljšaju i rade na njihovim slabim tačkama kroz radionice, virtuelne sastanke i druge inicijative.

Direktor Centra za razvoj poljoprivrede i sela Banja Luka Draško Ilić i pomoćnik direktora Turističke organizacije Grada Banja Luka Minja Šurlan bili su gosti Jutarnjeg programa, na RTRS televiziji, gdje su tom prilikom govorili o ovom priznanju i njegovom značaju za promociju turističkih potencijala ove lokalne zajednice i promociju čitave Banja Luke.

Izvor: www.akta.ba