Home » Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu
Ekonomija

Kroz narandžasti objektiv: Godišnji izvještaj za 2022. godinu

Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih prava i diskriminacije, te je rasprostranjen društveni problem u svim državama svijeta.

Nasilje nad ženama i djevojčicama predstavlja grubi oblik kršenja osnovnih ljudskih prava i diskriminacije, te je rasprostranjen društveni problem u svim državama svijeta, a Bosna i Hercegovina, nažalost, nije izuzetak. Naša država bila je šesta država koja je ratificirala Konvenciju Vijeća Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici, još poznatiju kao Istanbulska konvencija, u cilju borbe i sprečavanja svakog oblika rodno zasnovanog nasilja.

S ciljem podizanja svijesti i poduzimanja mjera za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama, kampanja glavnog sekretara Ujedinjenih naroda UNiTE do 2030. godine za okončanje nasilja nad ženama (UNiTE kampanja) proglasila je svaki 25. u mjesecu kao Narandžasti dan. Kao svijetla i optimistična boja, narandžasta predstavlja budućnost bez nasilja nad ženama i djevojčicama.

Svakog 25. ljudi širom svijeta se pozivaju da nose narandžastu boju i poduzmu mjere za okončanje nasilja nad ženama i djevojčicama u svakoj zajednici, kod kuće, na javnim mjestima, u školama i na radnim mjestima, tokom sukoba i u vrijeme mira.

Institut za razvoj mladih KULT već godinama ukazuje na problem nasilja nad ženama i djevojčicama i svakog 25. u mjesecu obilježava Narandžasti dan. Kroz različite kampanje Institut upoznaje javnost o načinima prevencije nasilja nad ženama i djevojčicama, te organizira aktivnosti s ciljem slanja poruka podrške žrtvama, podizanja svijest o načinima i značaju prijave nasilja i širenja znanja o rodnoj ravnopravnosti i pravima žena i djevojčica u našem društvu.

Naporima Instituta u prevenciji nasilja nad ženama i djevojčicama tokom 2022. godine pridružilo se više od 490 učesnika, kroz učešće u 12 različitih aktivnosti i kampanja. Kompletan izvještaj o aktivnostima usmjerenim na sprečavanje i prevenciju nasilja nad ženama i djevojčicama tokom 2022. godine pogledajte u Godišnjem izvještaju: 2022. kroz narandžasti objektiv.

Institut nastavlja obilježavati Narandžasti dan i tokom 2023. godine, a ukoliko nam se želite pridružiti kontaktirajte ih putem e-maila: razija.zukanovic@kultbih.org.

Izvor: www.akta.ba