Home » Krajišnici su ključ za deblokadu vlasti u BiH- NES ide sa SDA na svim nivoima
BiH

Krajišnici su ključ za deblokadu vlasti u BiH- NES ide sa SDA na svim nivoima

NES je ponudio podršku SDA na nivou FBiH i zatražio da budu zajedno vlast i nivou USK.

Skoro šest mjeseci nakon izbora nema rješenja za uspostavljanje većina na federalnom i većini kantona u FBiH.

Grupa stranaka koje su podržale Denisa Bećirovića na izborima za člana Predsjedništva BiH okupila se i nakon izbora i slavodobitno najavila preuzimanje vlasti na svim nivoima u BiH. Javnost je priželjkivala promjene i blagonaklono je gledala na te najave, uz podršku koju je u tom vremenu pružala toj grupaciji stranaka koja je i dobila povjerenje na izborima, isključivo na kritici postojeće SDA vlasti i želji za promjenom.

Osim ove grupacije s jedne i SDA s druge strane, na izborima su gradjani mogli birati i još jednu grupaciju stranaka okupljenih oko Koalicije Država koju su predvodili lideri Platforme za progres i Nezavisnog bloka Mirsad Hadžikadić i Senad Šepić, ali ova grupacija, koja je na izborima izašla sa autentičnom politikom i ponudom rješenja za brojne probleme s kojima se bh. društvo suočava, nije dobila podršku gradjana da ih predvodi, jer su birači, više od konkretnih rješenja željeli da vide odlazak SDA, posebno omraženog rukovodstva ove stranke oličene u bračnom paru Bakiru i Sebiji.

To su im obećanje davali iz stranaka Trojke i Osmorke, govoreći da će oni biti potpuno drugačiji i da će im ponuditi znanje, stručnost, meritokratiju, čiste biografije i kandidate, lišene nepotizma i stranačkog klijentelizma.

I onda, nakon izbora dok su počeli pregovori Osmorke za formiranje nove vlasti, iz dana u dan su pokazivali sve suprotno od onoga što su obećavali, piše portal Cazin.net.

Po cijenu da što prije zasjednu u fotelje u Vijeću ministara BiH, lideri Trojke, a posebno Konaković i Nikšić, isporučili su sve poluge vlasti dvojcu Dodik – Čović.

Prvo su mu omogućili da dobije četvrtog delegata u Klubu Srba u državnom Domu naroda, a zauzvrat dobili da mu taj Klub, uz delegate Čovića izabere člana Kolegija Doma naroda iz reda bošnjačkog naroda, Kemala Ademovića iz NiP-a, uprkos tome što su svi ostali Bošnjaci bili protiv toga.

Zatim su krenuli u realizaciju obećanog pa je novoizabrani ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, osoba sa sumnjivom diplomom sporta svoju prvu posjetu upriličio u Banjaluku na noge Dodiku, a kad je prvi put otišao izvan granica BiH, u Hrvatsku pokazao je svoje skromno, skoro nikakvo znanje iz medjunarodne politike i odnosa, ali i spremnost na izdaju interesa vlastite države obećanjem da će o isključivo unutrašnje pitanje BiH kao što je izborni zakon, razmatrati i rješavati na zajedničkoj sjednici dvije vlade, Vlade R Hrvatske i Vijeća ministara BiH, koja treba biti organizirana u junu ove godine.

Na naredno službeno putovanje kao ministar vodi stranačkog intimusa Nermina Muzura, koji je načelnik jedne općine u BiH i koji nema nikakve veze za državnim poslom i ingerencijama.

U isto vrijeme Dodik pojačava svoje napade na državu, a Konaković, Nikšić i Forto, koji čine vlast sa tim Dodikom na državnom nivou ‘šute ko zaliveni’.

Uz to, unutar razgovora sa partnerima s kojima bi trebali činiti većine, mnogo ne štima, a pomenuti trojac pokazuje sebičnost i isključivu borbu za svoje male, uske stranačke interese. U javnosti populistički govore jedno, a u praksi rade potpuno suprotno.

Sve što su ranije prigovarali SDA-u, u samo nekoliko mjeseci su pokazali da rade isto ili gore i zato su očekivanja gradjana od ove ekipe da mogu donijeti promjene splahnula i ohladila.

Kap na punu čašu bila je zadnja najava dijela ove grupacije koje čine stranke Konakovića i Forte koje su svu politiku gradile na tome da nikad neće u koaliciju sa SDA da su se dogovorili da u USK formiraju većinu baš sa SDA i tako pošalju u opoziciju aktuelnu vladu predvodjenu sa njihovim federalnim partnerom NES-om.Precizne komentare i pojašnjenja ove politike juče je medijima prenio predsjednik NiP-a USK Halil Bajramović.

I onda, nakon što su to slavodobitno najavili, pokazali svoje pravo lice i spremnost da budu vlast po svaku cijenu, NES, koji uzima ovaj alibi u svoje ruke, povlači potez koji će značiti rješenje i vlasti na nivou FBiH.

Kako saznaje portal Cazin.net iz najviših pregovaračkih krugova, NES je ponudio podršku SDA na nivou FBiH i zatražio da budu zajedno vlast i nivou USK. Operativno ove korake, uz potpunu saglasnost Ogreševića vodi Mustafa Ružnić, predsjednik Kantonalnog odbora NES USK i aktuelni premijer USK, a koji će na ovoj funkciji ostati i u novoj vladi, koju će osim poslanika njegove stranke, podržati i SDA, DF i jedan zastupnik SBiH, Nisvet Jusić, iako poznati preletač i osoba koja se u ranijem mandatu bavila prvenstveno zbrinjavanjem članova uže porodice, ostaće u ovoj većini zahvaljujući savezništvu koje NES i SBiH imaju na višim nivoima vlasti.

Kako smo saznali, već početkom ove sedmice ovaj dogovor biće i ozvaničen, a sve će biti završeno na prvom narednom zasjedanju Skupštine USK sedam dana nakon toga.

Ovi se termini poklapaju i sa rokovima za formiranje vlasti na nivou FBiH pa će pred Bradaru doći novi zahtjevi ove grupacije koja će imati većinu za sastav nove vlade. U njoj će kako saznajemo biti uključen još SDP sa manjim brojem ministarstava i HDZ koji ima većinu u Klubu Hrvata Doma naroda FBiH.

Ostatak Trojke, prvenstveno NiP i Naša stranka će tako platiti dvostruke igre i sebičnost i ostaće izvan vlasti na federalnom i ostatku kantonalnih nivoa, a nakon što se formira vlast na niovu FBiH ubrzo će doći i do prekompozicije i na nivou BiH odakle bi ispali ministri ovih stranaka koje same nemaju dovoljno ruku u parlamentu BiH, a ni kapaciteta niti više podrške u građanima koji su od njih očekivali da budu drugačiji od ovih koje su godinama kritikovali i preko čije kritike su i dobili značajan broj glasova na izborima 2022. godine.

Imajući na umu sve ove aktivnosti, potvrdila se teza da je ključ za deblokadu vlasti u BiH kod Krajišnika, koji ovo moraju znati iskoristiti za razvoj svoga kraja i pokretanje cijele BiH.

Izvor: politicki.ba