Home » Koliko često prati posteljinu
Magazin

Koliko često prati posteljinu

Posteljina uglavnom uvijek djeluje svježe i čisto pa i ne vodimo baš računa o tome koliko često je peremo. Naročito u toplijim danima kada se više znojimo, bakterije se više nakupljaju. Moguće je da se pojave i grinje ako se ne pere redovit.

Stručnjaci tvrde da bi posteljinu trebalo prati svake sedmice, a najviše svake druge sedmice. Osim plahti, ne smijemo zaboraviti štitnike za madrace i jastuke. Njih treba prati barem jednom mjesečno. Mnogo ljudi ne vidi potrebu za ovim pa posteljinu čisti jednom mjesečno u prosjeku. Ukoliko ne spavate u svom krevetu baš svaki dan onda je prihvatljivo prati je svake tri sedmice ali to je definitivno maksimalni razmak između dva pranja.

Godišnja doba svakako imaju uticaj na učestalost pranja. Tokom ljeta se znojimo više pa ako bi posteljina ujutro bila vlažna, dobro bi je bilo oprati pa osušiti do sljedeće noći. Određena medicinska stanja također mogu zahtijevati posebnu čistoću. Ako osoba pati od kožnih bolesti kao što su ekcema i psorijaza, ili respiratornih smetnji poput astme, prašina i bakterije mogu takva stanja dodatno pogoršati.

Kada perete posteljinu u mašini, obratite pažnju na temperaturu pranja. Trebala bi se prati na 60 stepeni i dugo pranje, kako bi se pravilno uklonile sve nečistoće. Moguće je prati i na nižim temperaturama ali postoji rizik od neučinkovitog otklanjanja bakterija.