Home » Koji su najčešći simptomi prekomjernog unosa vode
Magazin

Koji su najčešći simptomi prekomjernog unosa vode

Simptomi prekomjernog unosa vode  – Jedna od ključnih stavki kada vodimo računa o vlastitom zdravlju je i ta da se pobrinemo za dovoljnu hidrataciju organizma.

Često nalazimo podatak da je preporučena dnevna količina vode oko 2,5 litra. To dosta ovisi o spolu, dobnoj skupini, dnevnoj aktivnosti, tjelesnoj masi, pa čak i klimatskim uslovima mjesta u kojem boravite.

U posebnim slučajevima, potrebno je povećati unos tekućine shodno stanju organizma. To se odnosi na period trudnoće i dojenja, kod povišene tjelesne temperature te povraćanja i proljeva. Najbolje bi bilo da odmah nakon buđenja, dan započnete sa čašom vode sobne temperature. Znatno poboljšava probavu i dnevno pražnjenje crijeva.

Zaista su rijetke situacije da se pretjera sa hidriranjem ali je moguće, naročito kod osoba koje se bave sportom u želji da postignu što bolje rezultate. Hronični bolesnici koji imaju problema sa srcem, bubrezima ili jetrom su također skupina podložna hiperhidrataciji.

Kada unesemo preveliku količinu vode, naše ćelije to upijaju i u konačnici bubre. Obzirom da su moždane ćelije najosjetljivije, one će najprije odavati simptome. Javit će se glavobolja uslijed povećanog intrakranijalnog pritiska, povraćanje i nesvjestica. Kod težih slučajeva intoksikacije simptomi će biti ozbiljniji, poput pospanosti, mišićne slabosti, povišenog krvnog pritiska i otežanog disanja.

Jedan od blažih signala da svakodnevno unosite više vode nego je potrebno je konstantna mučnina a može da rezultira i povraćanjem.
Ozbiljni simptomi koji zahtjevaju ljekarsku pomoć su grčenje mišića, dezorijentacija i gubitak svijesti.