Home » Kako se riješiti glavobolje
Magazin

Kako se riješiti glavobolje

U stresnom svijetu, svakodnevnoj gužvi, kratkih rokova i vrlo brza života nije čudo što povremeno uzimamo tablete protiv bolova. Lijekovi protiv bolova su samo djelomično rješenje. Glavobolja je uzrokovana napetošću mišića glave i vrata, a često osjetimo i tupi bol, stalni pritisak i sl.

Možda neki od ovih savjeta uspije riješiti vaš problem bola glavobolje prije nego što posegnete za tabletama.

• Kružnim pokretima masirajte kožni nabor između palca i kažiprsta. Treba masirati nekoliko minuta, a zatim promjenite ruke i ponavljajte postupak dok glavobolja ne prođe. Ovo područje stručnjaci za akupresuru okidača tačka LIG4 i smatraju da je povezano s dijelovima mozga iz kojih počinje glavobolja.

• Liječenje kofeinom iz kafe je jak i efikasan lijek. Kofein smanjuje širenje krvnih žila i zato može ublažiti glavobolju. Kofein je sastojak nekih lijekova protiv bolova.

• Stisnite glavu vezajući rubac, šal ili kravatu oko čela. Zategnite toliko da osjetite pritisak oko cijele glave.Smanjujući protok krvi, smanjujete bol uzrokovanu proširenim krvnim žilama.

• Ublažite bol lavandom i metvicom. Eterična ulja, naročito lavandino ulje mogu smanjiti tlak i ublažiti glavobolju. Nježno masirajte malo lavandina ulja na čelo i sljepočnice. Lezite i uživajte u opuštajućem mirisu. Umjesto lavandinog ulja možete upotrijebiti ulje paprene metvice. Ukoliko imate inhalator stavite 7 kapi lavandinog ulja i 3 kapi ulja paprene metvice.

• Popijte nešto smirujuće kao čaj od đumbira. Đumbir ima protuupalna svojstva i koristi se kao izvrstan pripravak za ublažavanje glavobolje.

• Da li znate da je dehidracija jedan od najčešćih uzroka glavobolje? Zato treba piti oko dvije litre vode dnevno.