Home » Iz Visokog ispraćeni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici
BiH

Iz Visokog ispraćeni tabuti sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici

Iz prostorija Gradska groblja Visoko jutros su ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima 30 žrtava genocida, počinjenog u ljeto 1995. godine na području Srebrenice.

Porodice žrtava i građani, učenjem Jasina i Fatihe, postavljanjem cvijeća na kamione s tabutima, odali su počast nedužnim žrtvama koje će 11. jula u Potočarima naći svoj konačni smiraj.

Kolona sa tabutima kratko će se zaustaviti u Ilijašu, Vogošći, Sarajevu i Srebrenici, do Potočara, gdje će biti ukopani.

Na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari ove godine će biti ukopani posmrtni ostaci 30 žrtava genocida, počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine.

Najmlađa žrtva je petnaestogodišnji dječak Elvir Salčinović, a osim njega, bit će ukopani posmrtni ostaci još tri maloljetnika – šesnaestogodišnji dječaci Mustafa Mekanić i Esed Klempić, te Semir Đozić koji je imao 17 godina.

Najstarija žrtva je Nezir Muminović, koji je imao 65 godina.

Dan kada će u dolini bijelih nišana svoj konačni smiraj naći 30 žrtava genocida, u Federaciji BiH je odlukom Vlade FBiH proglašen Danom žalosti.