Home » Inspektori FUZIP u prvih šest mjeseci izvršili 76.037 inspekcijskih nadzora
BiH

Inspektori FUZIP u prvih šest mjeseci izvršili 76.037 inspekcijskih nadzora

Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju inspekcijskih nadzora na teritoriji Federacije BiH od početka januara do kraja juna ove godine izvršila je 76.037 inspekcijskih nadzora, od toga 70.142 u prekograničnom i 5.895 u unutrašnjem prometu.

U prvih šest mjeseci 2023. godine sačinjeno je 5.390 zapisnika, uzeto 2.520 uzoraka, te su izdata 894 fitocertifikata. Izdata su ukupno 71.293 rješenja, od kojih 70.142 u prekograničnom i 1.151 u unutrašnjem prometu. Za utvrđene prekršaje je predviđeno izdavanje 1.899 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 2.855.779 KM. Naplaćeno je ukupno 2.136.590,50 KM na ime taksi i naknada u prekograničnom prometu roba.

U prvih šest mjeseci ove godine utvrđen je iznos za naplatu od ukupno 636.874,88 KM na ime naknada za vode, zrak, ceste, elektroenergetski i ambalažni otpad, te pripadajuće takse. Van prometa je stavljena roba u vrijednosti od 2.962 KM. Doneseno je 11 zabrana uvoza roba u BiH,  čime je spriječeno stavljanje na tržište i upotreba nedozvoljenih ili neispravnih prehrambenih i proizvoda opće upotrebe, saopćeno je iz FUZIP-a.

– Federalna uprava za inspekcijske poslove rezultatima ostvarenim u redovnim i pojačanim inspekcijskim nadzorima i u 2023. godini potvrđuje svoje opredjeljenje ka poduzimanju maksimalnih napora u borbi protiv sive ekonomije, zaštiti okoliša, kontroli poticaja u poljoprivredi, ispunjavanju zakonskih obaveza iz oblasti cestovnog prijevoza, te iz oblasti veterinarskih, higijenskih i sanitarnih standarda privrednih subjekata koji posluju s hranom, a s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, okoliša, prava potrošača i poštivanja zakonitosti u poslovanju privrednih subjekata u FBiH čije je djelovanje u nadležnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove – izjavio je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Ova Uprava putem Federalnog tržišnog inspektorata od aprila 2021. neprekidno provodi i nadzor nad poštivanjem odluka Vlade FBiH o ograničavanju marži pojedinih osnovnih životnih namirnica i drugih proizvoda, te nafte, a od početka 2023. godine u tom smislu je izvršeno 377 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su kod 127 subjekata nadzora utvrđene nepravilnosti koje podrazumijevaju izdavanje 228 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 141.250 KM.

– Podsjećam da nadležnost u ovoj oblasti dijelimo s kantonalnim inspekcijskim organima, te je, prema do sada dostavljenim podacima od kantonalnih inspekcijskih organa, u FBiH od početka godine izvršeno ukupno 998 inspekcijskih nadzora, u okviru kojih su utvrđene nepravilnosti koje podrazumijevaju izdavanje 509 prekršajnih naloga s finansijskim teretom od 309.402 KM, te izdata 53 rješenja o otklanjanju nadostataka. Naglašavam da su podaci nepotpuni, a od početka primjene odluka u aprilu 2021. godine, inspekcijski organi u FBiH izvršili su više od 6.000 nadzora, utvrdili prekršaje koji podrazumijevaju izdavanje najmanje 2.000 prerkšajnih naloga, s finansijskim teretom od najmanje 1.500.000 KM. Od marta 2023., svi federalni inspektorati provode i pojačane inspekcijske nadzore u oblasti sive ekonomije u skladu s “Programom pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine za period mart-august 2023. godine”, a predmet inspekcijskih kontrola su, između ostalog, prometovanje roba i usluga, vođenje poslovnih knjiga, prometovanje drvnih sortimenata, građevinskog materijala, izdavanje fiskalnih računa, korištenje novčanih poticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju, obavljanje farmaceutske djelatnosti, te nadzori u drugim oblastima iz nadležnosti 11 federalnih inspektorata, kako bi se sistemski i sveobuhvatno tretirali pojavni oblici sive ekonomije i rada na crno u FBiH – dodao je Ajdinović.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove pozvali su sve privredne subjekte u Federaciji BiH da preispitaju svoje poslovanje i blagovremeno ga uvedu u zakonske okvire, kako ne bi bili predmet represivnih inspekcijskih mjera, odnosno finansijskog sankcionisanja. Također su napomenuli da će inspekcijske aktivnosti biti nastavljene u kontinuitetu.

Apeliraju na građane da uočene nepravilnosti prijave na kontakte FUZIP: telefon za prijave 033 / 22 66 44 (otvoren 24 sata), putem obrasca “prijavi nepravilnost” na web stranici FUZIP: https://fuzip.gov.ba/prijavi-nepravilnost/, e-mail [email protected] te poštom, na adresu Fehima ef. Čurčića br. 6. Sarajevo.