Home » Inicijativa u Tuzli: Predloženo uvođenje školskih uniformi i kecelja za učenike i učenice
BiH

Inicijativa u Tuzli: Predloženo uvođenje školskih uniformi i kecelja za učenike i učenice

Stranke opozicije u Tuzlanskom kantonu (TK) podnijele su inicijativu u Skupštini TK kojom traže uvođenje uniformi, odnosno, kecelja u svim osnovnim i srednjim školama.

Inicijativu su potpisali opozocioni zastupnici – preciznije, Mirela Memić iz Socijaldemokratske partije, Silva Banović iz Naroda i pravde i Husein Tokić iz Socijaldemokrata BiH.

“Upotreba uniformi/kecelja je praktična iz više razloga”, smatraju oni, pa nastavljaju:

“Prvenstveno naglašavamo socijalnu komponentu, naime na ovaj način se ne ističu socijalne razlike, odnosno imovinske/materijalne prilike porodica iz kojih djeca dolaze, tj minimiziraju se tzv. vizuelni socijalni markeri i segregacija između djece iz imućnijih porodica i djece iz porodica s nižim materijalnim prihodima, čime se direktno utječe na percepciju i samopercepciju učenika u školi.

Također kecelje podstiču osjećaj pripadnosti određenom školskom okruženju i promoviraju zajedništvo. Porodice bi na ovaj način uštedjele i na kupovini odjeće za školu. Bitnim smatramo i da su djeca u uniformama/keceljama zasigurno uočljivija vozačima u prometu, dok se slobodno kreću na putu od kuće do škole, ali i da su stranci u školskom dvorištu lakše uočljivi.”

Smatramo važnim istaknuti, dodali su, “i da se korištenjem školskih uniformi/kecelja ne brišu individualne karakteristike pojedinaca nego poduzima jedan od koraka podsticanja odgoja zdravijeg društva u kojem ćemo se ravnopravno i zdravo natjecati i isticati u znanju, kvalitetama, dobrim osobinama i dostignućima, a minimizirati socijalna raslojavanja u školskom periodu koji je izrazito osjetljivo razdoblje za mentalni razvoj i stvaranje pozitivne slike o sebi i drugima.”

Izvor: radiosarajevo.ba