Home » Inflacija u eurozoni usporava se brže nego što su analitičari očekivali
Svijet

Inflacija u eurozoni usporava se brže nego što su analitičari očekivali

Godišnja inflacija u eurozoni pala je u decembru na 9,2 posto. Ovo je drugi uzastopni pad inflacije, nakon nivoa od 10,1% objavljenog u novembru. Prema podacima Eurostata, razlog za poboljšanje ekonomske situacije je stabilizacija cijena energenata.

Rast potrošačkih cijena pao je ispod simboličnih 10% prvi put od oktobra, kada je nakon godinu i po dana neprekidnog rasta dostigao rekordnih 10,6%.

Pad inflacije bio je čak i brži nego što su analitičari očekivali. Usporavanje rasta cijena odnosi se samo na energetski sektor (električna energija, plin, nafta, itd.). Ova komponenta indeksa inflacije ostaje jedna od najvećih godišnjih pokazatelja, uprkos porastu od samo 25,7% u decembru, što je bolje od novembarskog rasta od 34,9%, prema podacima Evropskog statističkog ureda.

Nastavlja se nagli rast cijena hrane (uključujući alkohol i duhan), uz godišnji rast od 13,8% u eurozoni (u novembru je ta cifra bila na nivou od 13,6%), piše Euronews.

Nastavljen je i rast cijena industrijskih proizvoda (6,4%), kao i rast cijena usluga (4,4%).

Među 19 zemalja eurozone (Hrvatska je 1. januara 2023. postala 20. država koja je pristupila jedinstvenoj valuti), najniža godišnja stopa inflacije u decembru je zabilježena u Španiji – 5,6%, a slijede Luksemburg (6,2%) i Francuska (6,7%). Inflacija potrošačkih cijena dostigla je 9,6% u Njemačkoj i 12,3% u Italiji.

Prema generalizovanim podacima Eurostata, najveće stope su registrovane u baltičkim zemljama – Letoniji (20,7%), Litvaniji (20%) i Estoniji (17,5%).