Home » Hurme kao lijek
Magazin

Hurme kao lijek

Hurma je najhranjivija vrsta voća i veoma ukusan delikates. Hurme su bile jako cijenjene u historijatu, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, a Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava.

Kao lijek pravo je bogatstvo vitamin i minerala. Hurma je izvor prirodnih vlakana, koji su neophodni za dobar rad crijeva. Posjeduju prirodan šećer, koji se lahko apsorbuje i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva.

Imaju širok spektar zdravstvenih vrijednosti i smatra se najzdravijim voćem na zemlji. Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih problema. Korisne su u liječenju tvrde stolice jer materije koje se nalaze u hurmama stimulišu rad crijeva. Također pomažu razvoju korisnih bakterija u crijevima.

Veoma su dobre za liječenje jetre i čišćenje od otrovnih tvari. Sok od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade. Anemične osobe trebaju jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. U 100 gr hurmi sadržano je oko 0,90 željeza.

Konzumiranje hurmi 4 sedmice prije porođaja, može trudnicama olakšati porođajne bolove i umanjiti krvarenje. Hurme imaju pozitivan uticaj kod postoporođajne depresiju i proizvodi dovoljno mlijeka za bebu.

Bogate su selenom, manganom, bakrom i magnezijem koji su potrebni za zdravlje kostiju. Sadrže i vitamine A, B,C i D. Velik su izvor proteina zbog kojih ih sportaši često koriste u svojoj ishrani.

S obzirom da se lahko probavljaju i smanjuju osjećaj gladi odlične su za postače i osobe koje su na nekom režimu prehrane ili na nekoj dijeti.