Home » Hrvatska skuplja od Španije i Grčke, skočile cijene apartmana
Svijet

Hrvatska skuplja od Španije i Grčke, skočile cijene apartmana

Cijene smještaja na moru u Hrvatskoj u dvije su godine porasle za oko 30 posto.

Apartman koji je prije dva ljeta koštao 80 eura, ove godine je na oko 100 eura. S obzirom na to, za sedam dana u tom apartmanu trebalo bi izdvojiti oko 700 eura. Uprkos višim cijenama, predsjednica Hrvatskog udruženja porodičnog smještaja Barbara Marković ističe kako buking špice sezone zasad ide dobro.

“Cijene su u odnosu na prošlu godinu 15 posto više, a lani su u odnosu na godinu prije nje već bile podignute za 15 posto. Dakle oko 30 posto sve skupa. Cijene su išle gore zbog struje, različitih nameta, ali i ekonomskog održavanja apartmana. U Dalmaciji je nemoguće naći čistačicu za ispod 20 eura po satu”, kazala je za tportal te istakla kako je Hrvatska skuplja destinacija od Španije i Grčke.

“Skuplji smo za oko 25 posto od konkurenata, ali ne samo što se tiče smještaja, nego i izvanpansionske ponude. U restoranu u Grčkoj najskuplju bocu vina u sezoni platit ćete 25 eura, a u Splitu 50 eura. Ne bih imala problem s time kada bi se Hrvatska profilirala kao boutique, a ne kao destinacija masovnog turizma. Ono na čemu moramo svi poraditi prvenstveno je sadržaj”, istakla je.

I dok se špica sezone, prema njenim riječima, generalno dobro popunjava, predsezona, za razliku od Istre i Dubrovnika, u Dalmaciji za sada kaska.

“Dubrovnik je odavno brendiran kao luksuzna destinacija u koju gosti dolaze avionom, Istra se dobro puni zbog blizine svojih emitivnih tržišta, a Dalmaciji generalno nedostaje sadržaja i to je razlog zbog kojeg predsezona slabije ide”, pojašnjava Marković.

Strancima očito cijene ne predstavljaju problem i pitanje je hoće li ove godine na Jadranu biti više ili manje domaćih turista.