Home » Građanima u RS stigli januarski računi za struju: “Ovo je za vjerovali ili ne”
Ekonomija

Građanima u RS stigli januarski računi za struju: “Ovo je za vjerovali ili ne”

Novogodišnji poklon – skuplja struja, dolazi na naplatu.

Novogodišnji poklon – skuplja struja, dolazi na naplatu. Građanima i privrednicima u RS stigli su januarski računi, a mnogi su ostali negativno iznenađeni posebice visokim mrežarinama. Najteže je višečlanim porodicama, ionako suočenim s inflacijom, koja je na godišnjoj razini dosegnula 16 posto.

Za jedan utrošen kilovat struje, crkva Svetog Nikole u Grmljanima kod Trebinja platiće 41 KM. Na potroštenih 6 pfeninga energije, obračunata je distributivna mrežarina od čak 29 KM.

Ovaj račun je pokazao poznati narodni tribun: “41 KM, ovo je stvarno račun za vjerovali, ili ne”, istakao je poslanik Nebojša Vukanović.

A povjerovali su mnogi kada je poštar pokucao na vrata noseći januarske račune.

Za višečlane porodice struja je ozbiljan namet.

“Računi su bili ogromni i u decembru, u januaru je skala samo išla ka gore. Logika je – što je veći broj čalanova porodice, potrošnja po glavi više je veća. Taj prag od 500 kw koji su oni postavili je nemoguće ispoštovati, a da nam računi ne budu abnormalno visoki”, naglašava majka četvoro djece Sanja Topić.

Udruženje 4+ obraćalo se Vladi Republike Srpske, Elektroprivredi, bezuspješno.

“Tražimo način da se umanji za naše porodice, da li po članu, ili da se taj prag podigne sa 500 na 1000 kw. Činjenica da naše porodice više troše struju”, apelovao je predsjednik ovog udruženja Jovan Radovanović.

I ne samo struju, inflacija je pojela plate, zaključuju u udruženjima.

Izvor: www.akta.ba