Home » Finska ulazi u NATO: Turski parlament dao svoj pristanak i uklonio posljednju prepreku
Svijet

Finska ulazi u NATO: Turski parlament dao svoj pristanak i uklonio posljednju prepreku

Turski parlament odobrio je večeras zakon kojim se Finskoj omogućuje pridruživanje NATO-u, otvarajući put Helsinkiju da se pridruži zapadnom odbrambenom savezu dok rat bjesni u Ukrajini.

Turski parlament bio je posljednji među 30 članica Saveza koji je ratificirao članstvo Finske nakon što je mađarsko zakonodavno tijelo ranije ove sedmice odobrilo sličan zakon.

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan rekao je ranije u martu da je Finska osigurala blagoslov Turske nakon što je poduzela konkretne korake kako bi održala obećanja o slamanju grupa koje Ankara smatra teroristima i kako bi omogućila izvoz vojnih proizvoda.

Finska i Švedska zatražile su pridruživanje transatlantskom vojnom savezu prošle godine kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu. Proces su kočile Turska i Mađarska. Parlamenti svih članica NATO-a moraju ratificirati nove članice.

Turska još uvijek odgađa odobravanje kandidature Švedske za članstvo u NATO-u, za koju Ankara kaže da nije otišla dovoljno daleko u obračunu s ljudima koje Turska smatra teroristima. Tri zemlje potpisale su pakt o tom pitanju prošle godine.

Komisija za vanjske poslove turskog parlamenta jednoglasno je odobrila ulazak Finske u NATO prošle sedmice. Ovaj proces u Turskoj odvijao se tokom priprema za parlamentarne i predsjedničke izbore 14. maja.

Članstvo Finske predstavljalo bi prvo proširenje otkako se Sjeverna Makedonija pridružila savezu 2020.

Izvor: Klix