Home » FHMZ: Najgori period sa zagađenjem zraka je iza nas
BiH

FHMZ: Najgori period sa zagađenjem zraka je iza nas

Početak je februara i iza nas je ostao najgori period što se tiče zagađenja zraka, ali naravno i dalje možemo očekivati dane sa visokim stepenom zagađenja – kazao je Feni Enis Omerčić iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Istakao je da ove zime kao i prethodne nisu dostizane ni upola ove vrijednosti koje su bile unazad tri-četiri godine.

– Iako mi na top listama ostajemo u samom vrhu, međutim mnogo su niže koncentracije. To je uglavnom zbog nešto povoljnijih meteoroloških uslova koji vladaju i stabilne situacije ne traju mnogo uzastopnih dana, kao što je to inače bio običaj – kazao je Omerčić.

Dodao je da je prethodnih dana bilo povećano zagađenje u dolinsko-kotlinskim dijelovima BiH, pogotovo u Sarajevu, Zenicu, u cijeloj dolini Bosne, Tuzli, Živinicama, Lukavcu, Bihaću. U Hercegovini i zapadnoj Bosni uglavnom je bio dosta bolji kvalitet zraka.

– Nivo zagađenje koji smo imali prethodnih dana je niži u odnosu onaj koji je bio oko nove godine i u decembru kada inače imamo najveće koncentracije zagađujućih materija, ali zrak je i dalje povremeno nezdrav. Zadnja tri dana smo imali osciliranje, skoro svaki dan su bili periodi sa nešto čišćim zrakom i jedan dobar dio dana u kojem je zrak bio prilično zagađen – kazao je Omerčić.

Podsjetio je da su jučer od poslijepodnevnih sati postepeno počele da padaju koncentracije na skoro svim mjernim mjestima, tako da je jutros zraka prilično dobar.

– U Sarajevu, Goraždu i dolini rijeke Bosne je zrak jutros umjereno zagađen, u Hercegovini je čist, Livnu, Bihaću. U Travniku imamo prilično dobar zrak. Nešto više koncetracije zagađenja su jutros opet u Tuzli i Živinicama – kazao je Omerčić.

Prema njegovim riječima, večeras će opet koncentracija zraka zagađujućih materija vjerovatno opet nešto rasti, pa će iz umjerenog zagađenja na ovim najzagađenijim tačkama preći kratkotrajno i u nezdrave nivoe.

– Muđutim sutra i prekosutra, opšti meteorološki uslovi su dosta povoljni i ne očekujemo do početka iduće sedmice neko značajno zagađenje zraka – istakao je Omerčić.