Home » Evropa je 2022. imala drugu najtopliju godinu ikad
Svijet

Evropa je 2022. imala drugu najtopliju godinu ikad

Evropa je 2022. zabilježila drugu najtopliju godinu ikad, objavili su u utorak naučnici Evropske unije, dok su klimatske promjene uzrokovale rekordne vremenske ekstreme koji su uništili usjeve, isušili rijeke i uzrokovale hiljade smrtnih slučajeva.

Služba EU-a za klimatske promjene Copernicus (C3S) rekla je da je 2022. ujedno bila peta najtoplija godina na Zemlji od barem 1850. godine.

Inače, podaci C3S sežu od 1950., no podaci koji su ranije bilježeni potvrđuju da je protekla godina bila jedna od najtoplijih u historiji mjerenja na planeti.

Posljednjih osam godina bilo je osam najtoplijih godina ikada, podaci su koje je saopćio C3S.

Planeta je sada toplija za 1,2 stepena Celzijusa nego u predindustrijskom dobu, kao rezultat klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek.

Istraživanja su također pokazala da su se temperature u Evropi u posljednja tri desetljeća povećale više od dva puta od globalnog prosjeka.

– Već doživljavamo razorne posljedice naše planete koja se sve brže zagrijava – rekla je zamjenica direktora C3S-a Samantha Burgess, koja je pozvala na hitnu akciju za smanjenje emisija CO2 i prilagodbu klimatskim promjenama.