Home » EU odobrila paket energetske podrške BiH vrijedan 70 miliona eura
Ekonomija

EU odobrila paket energetske podrške BiH vrijedan 70 miliona eura

Evropska unija nedavno je odobrila prvi paket energetske podrške BiH vrijedan 70 miliona eura.

Evropska unija nedavno je odobrila prvi paket energetske podrške BiH vrijedan 70 miliona eura. Direktna energetska podrška Evropske unije namijenjena je najugroženijim porodicama, dok će dio sredstava biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u individualnim stambenim objektima i preduzećima.

Od 70 miliona eura podrške Evropske unije, 50 miliona eura, više od dvije trećine sredstava, dobiće najugroženije porodice, ostatak će biti usmjeren ka poboljšanju energetske efikasnosti u domaćinstvima i privatnom sektoru. Sredstva Evropske unije trebalo bi da dobije do 80 hiljada domaćinstava u Republici Srpskoj, u Federaciji BiH oko 109 hiljada domaćinstava, u Brčko Distriktu 12 i po hiljada.

“Evropska unija je građanima BiH obezbijedila finansijsku podršku u suočavanju sa posljedicama rastućih cijena, a jednim dijelom Energetski paket omogućuje podršku projektima pobošljanja energetske efikasnosti što predstavlja ulaganje u budućnost. Sada je pred relevantnim institucijama vlasti u BiH odgovornost da ta podrška dođe do građana, domaćinstava i kompanija, i da u potpunosti implementiraju ovaj paket”, izjavio je šef Kooperacije u Delegaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Stefano Elero.

Novčana podrška domaćinstvima u Republici Srpskoj još nije isplaćena. Utvrđuje se lista korisnika iz nekoliko kategorija, koju priprema više nadležnih institucija.Na dodjeli sredstava domaćinstvima u Republici Srpskoj radi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite.

Pored ove podrške građanima, na raspolaganju je dodatnih šest miliona eura podrške EU: Tri miliona eura za poboljšanje energetske efikasnosti stambenih zgrada i tri miliona eura za mikro, mala i srednja preduzeća koja se suočavaju s izazovima uslijed energetske krize.

“Za fizička lica finansiraće se projekti u omjeru 50 odsto od strane Fonda, 50 odsto od strane korisnika.Kada je u pitanju komponenta za MSMP preduzeća kofinansiranje od strane Fonda će biti maksimalno 30.000 KM”, rekao je direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Srđan Todorović.

Sredstva će biti distribuirana kroz javne pozive koje će provesti entitetski fondovi za zaštitu okoliša i životne sredine, kao i Vlada Brčko distrikta.

“Očekujem u nekih 20-tak do mjesec dana da ćemo biti u prilici da raspišemo javni poziv.Oba javna poziva će biti raspisana putem javnih glasila,Službenog glasnika i na stranicama Fonda. Biće dostupno građanima i vlasnicima preduzeća da apliciraju za ova sredstva putem Fonda”, dodao je Todorović.

Energetski paket podrške EU BiH u potpunosti će implementirati institucije u BiH, a Evropska unija će nastaviti podršku kroz tehničku asistenciju i reviziju trošenja sredstava.

Izvor: www.akta.ba