Home » Emrić: Schmidt govori da se dogovorimo, a blokada u sistemu je nastala zbog njega
BiH

Emrić: Schmidt govori da se dogovorimo, a blokada u sistemu je nastala zbog njega

Državni parlamentarac Jasmin Emrić (NES) komentirao je proces upostavljanja nove vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine, sa posebnim osvrtom na ulogu visokog predstavnika u izmjeni sistemskih blokada izbora rukovodstva entiteta.

Emrić je na početku gostovanja na Televiziji Sarajevo komentirao saziv i rad novoizabranog Vijeća ministara BiH.

“Važno je da imamo vladu koja će raditi. Mislim da imaju veliku odgovornosti i puno posla. Očekujem da dostavljaju zakone, ne bih želio da budu kao raniji saziv. Želio bih da budu bolji”, istakao je Emrić.

Odgovorio je i na pitanje kako će NES i Pokret Za nove generacije funkcionirati u državnom parlamentu.

“Mi smo zvanično u koaliciji NES i Za nove generacije, tako smo išli pred birače. Miletić je u Domu naroda, ja sam i dalje u Zastupničkom domu. Mi smo okrenuti politici koja će učvrstiti institucije BiH i prespektive BiH. Imamo važan period ispred sebe da usvajamo reformske zakone”, kazao je zastupnik NES-a.

Govorio je i o kandidatskom statusu BiH u kontekstu rada prethodne vlasti na državnom nivou.

“Nama kandidatski status zaista jeste dodijeljen, da ne kažem pokrenut. Mi nismo usvojili niti jedan reformski zakon kako bismo mogli potvrditi tu svoju deklarativnu opredijeljenosti. Mi jesmo u Evropi, ali se moramo potvrditi da možemo pratiti sve procese u EU”, istakao je Emrić.

Komentirao je i šta se dogodilo prilikom izbora Zlatka Miletića u Dom naroda BiH te zašto je ljutnja SDP-a usmjerena prema NES-u i pokretu Za nove generacije.

“To je bila jedna nepotrebna tema. Za nas nije bilo šuma u komunkaciji. Mi nismo imali obavezu da podržimo bilo šta na državnom nivou jer smo izašli iz koalicije za državni nivo vlasti. Mi smo imali obavezu prema stranci partneru sa kojima smo bili zvaično u koaliciji”, objasnio je Emrić.

Smatra da navodi o razgovorima SDP-a i SDA nisu dobra poruka partnerima.

“To nije dobar put jer imamo ucrtane trase ove naše koalicije koja traje od prije izbora kada smo se dogovorili oko zajedničkog kandidata za člana Predsjendištva BiH”, mišljenja je Emrić.

Ponudio je zastupnik NES-a i svoje viđenje izbora novog rukovodstva FBiH.

“Nadam se da blokada imenovanja na federalnom nivou neće dugo trajati, očekujem svakako da će je biti zbog pravne situacije u kojoj imamo usko grlo u sistemu Federacije”, istakao je Emrić o mogućnosti blokade procesa zbog političkih odnosa unutar većeg bh. entiteta.

Smatra da je moguće da politički kontekst djelovanja SDA pokazuje da ta stranka neće podržati imenovanje nove Vlade FBiH u kojoj nema predstavnika te stranke.

“Mi smo u demokratskom sistemu i taj sistem mora omogućiti parlamentarnoj većini da provodi svoju volju. Ako to nije tako, onda imamo neuspjelu intervenciju visokog predstavnika”, mišljenja je Emrić.

Komentrirao je izjave visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je poručio da se stranke u FBiH trebaju dogovoriti i da on nema namjeru reagirati.

“Mislim da nije dobro reći da se neko dogovori kada imamo blokadu u sistemu koja je nastala intervencijom visokog predstavnika jer da on nije nametnuo amandmane, mi sada ne bismo imali ovu situaciju. On ima veliku odgovornost”, zaključio je Emrić.