Home » Emrić poručio Konakoviću: Nedopustivo je da se Hrvatska uvodi u unutarnje odnose u BiH
BiH

Emrić poručio Konakoviću: Nedopustivo je da se Hrvatska uvodi u unutarnje odnose u BiH

Zastupnik NES-a u Parlamentu BiH Jasmin Emrić se tokom današnje sjednice Parlamentarne skupštine BiH obratio i postavio pitanje ministru vanjskih poslova zašto je tema razgovora sa hrvatskim zvaničnicima bilo izborna reforma, a ne odlagalište radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori.

“Smatram pozitivnim da se ministar susreo sa najvažnijim zvaničnicima Hrvatske, njegovim kolegom Radmanom, premijerom Plenkovićem pa i u predsjednikom Milanovićem. Međutim zaključio sam na osnovu medijskih izvještaja da je uglavnom dominirala tema izmjena izbornog zakona i kako su naveli djelomičnih izmjena ustava naše države, te da najavljuju konkretizaciju tih razgovora na zajedničkoj sjednici vlada u junu ove godine”, kazao je Emrić

Upozorio je da nešto tako ne smije biti dozvoljeno te da je to direktno miješanje u unutrašnje stvari naše države.

“Moje mišljenje je da je nedopustivo da se na takav direktan način vlada Hrvatske uvodi i miješa u unutarnje odnose u našoj zemlji te da raspravlja o unutarnjim pitanjima naše države. Ta tema nije vanjskopolitičko pitanje već unutarnje političko pitanje o čemu će odlučivati isključivo nadležni organi i institucije naše države”, kazao je Emrić.

Dodao je kako bi primarno vanjskopolitičko pitanje u odnosima sa Hrvatskom trebalo biti rješavanje pitanja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori.

“Ono sto je vanjskopolitičko pitanje i o čemu imamo jedinstven zvaničan stav koje je u prvom planu trebao iznijeti ministar vanjskih poslova naše države je protivljenje izgradnji i uspostavi nuklearnog postrojenja koje se zove odlagalište radioaktivnog i nuklearnog otpada na Trgovskoj gori kojeg ima namjeru izgraditi Hrvatska”, rekao je Emrić.

“Čitajući medijske izvještaje odlagalište najopasnijeg otpada na granici s našom državom kao sporno pitanje stidljivo se spominje te se uopće ne postavlja kao najvažnije pitanje za dobrosusjedske odnose dviju država stoga ja postavljam pitanje ministru vanjskih poslova koje glasi: Da li je prezentirao stav BiH o protivljenju izgradnji odlagališta te da li je ugovoreno da se na najavljenoj zajedničkoj sjednici u junu ovo pitanje nađe na dnevnom redu dviju vlada kao prioritet”, pitao je Emrić.