Home » Eldina Vajzović Nizamić nova predsjednica BHAAAS-a
BiH

Eldina Vajzović Nizamić nova predsjednica BHAAAS-a

Na godišnjem  sastanku Bosanskohercegovačko-američke akademije umjetnosti i nauke (BHAAAS) održanom u Salt Lake Cityju imenovana je  nova predsjednica te organizacije Eldina Vajzović Nizamić, kao i novi članovi Odbora.

Nizamić je stručnjakinja iz oblasti porodične medicine sa adresom u Seattleu, a njen dugogodišnji aktivistički angažman u BHAAAS-u počeo je još 2009. godine. Na poziciji predsjednice naslijedila je prof. dr. Amera Smajkića.

– Dok zajedno krećemo u ovo novo poglavlje, želim da izrazim svoju nepokolebljivu posvećenost misiji i viziji naše organizacije, našoj posvećenosti da proširimo i ojačamo naše naučne, obrazovne i umjetničke mostove između naše dvije zemlje. Imamo plemenitu svrhu, onu koja je fokusirana na znanje, obrazovanje, nauku i visoke standarde u profesionalnom i ličnom životu- poručila je nova predsjednica i dodala da će se BHAAAS u narednom periodu fokusirati na tri ključne oblasti.

Vajzović Nizamić je istakla da će se prioritet dati jačanju napora kako bi  osigurali da aktivnosti i misija dopru do šire publike u Sjedinjenim Američkim Državama i Bosni i Hercegovini tokom cijele godine. Te da žele ciljati i unaprijediti angažman sa studentima i mladim stručnjacima u radionicama, seminarima, edukativnim i profesionalnim aktivnostima.

– Drugo, ulagat ćemo vrijeme i energiju u izgradnju partnerstava sa drugim organizacijama, kao što su različiti univerziteti i druge obrazovne institucije, kako u SAD-u, tako i u BiH. Treće, i možda najvažnije, naše napore moramo usmjeriti na modernizaciju obrazovanja. Angažovat ćemo studente u BiH koji će postati ambasadori promjena – one koji će prihvatiti naučna istraživanja, nove tehnologije, novije načine upravljanja i liderstva, u svojim oblastima – istakla  je Vajzović Nizamić i najavila da će 15. Dani BHAAAS-a biti održani u junu 2024. godine u Sarajevu.

Na sastanku je saopćeno da je 2023. godina bila izuzetno produktivna godina za tu organizaciju, a posebno su istaknuti novi projekti Znanjem do zdravlja, Web Medical Archives i podrška studentima kroz program mentorstva te podrška takmičenju “3-Minute Thesis”. Navedeno je i da je odjel za Održivi urbani razvoj konstantno aktivan, a predstavnici svakog odjela predstavili su svoje aktivnosti i planove.

Prisutnima se putem videolinka obratio i Karl Wurster, direktor Ekonomskog ureda USAID-a u BiH, poručivši da se raduju nastavku saradnje kroz projekat Diaspora Invest 2.

– Snaga dijaspore nije samo u finansijskom aspektu, već je to i društvena i kulturološka, odnosi se i na razmjenu znanja i informacija između bh. dijaspore i ljudi u BiH, što je čini tako moćnom – rekao je Wurster.

Gosti skupa bili su predstavnici Asocijacije za napredak nauke i tehnologije (ANNT) koji su predstavili cijeli niz svojih projekata, među kojima je i BH akademski imenik s ciljem jačanja istraživačke mreže u BiH, ali i lakšeg umrežavanja, povezivanja i saradnje naših istraživača širom svijeta.

Članovi koji su se BHAAAS-u pridružili ove godine su: Azra Holec Bračković, Adi Čosić i Eldina Selesković, Azra Ajkunić, Senada Demirović Habibija, Šajma Hakmi, Emir Halilbašić, Meliha Halilbašić, Jasminka Hasić, Mirsad Kacila, Kenan Kraković, Nevena Mahmutbegović, Aida Ramić Čatak, Elvir Resić, Adna Sijerčić, Venera Simonović, Belma Šarančić i Zoran Vručinić. Sljedeća skupština najavljena je za oktobar 2024. godine u Seattleu, saopćeno je iz BHAAAS-a.