Home » Dvije zrele banane dnevno donose mnogostruke koristi za zdravlje
Magazin

Dvije zrele banane dnevno donose mnogostruke koristi za zdravlje

Zrela banana se smatra jednom od najboljih namirnica na svijetu. Konzumiranjem samo dvije takve banane dnevno učinit ćete puno za svoje zdravlje.

Poznato je da su banane antioksidansi, a u ovakvom obliku najbolje ispoljavaju tu svoju osobinu. Također, aktiviraju u našem organizmu faktore koji se bore protiv kancerogenih oboljenja.

Mnogo je benefita za zdravlje, a u nastavku navodimo samo nekoliko njenih korisnih dejstava Konzumirajući dvije zrele banane u toku mjesec dana najmanje, možete očekivati pozitivne promjene u svom organizmu.

Već je poznato da je banana voće sreće. Osobe koje su depresivne imaju nizak nivo serotonina (hormona sreće) u mozgu. Banana sadrži veliku količinu triptofana koji se nakon unosa u organizam pretvara u serotonin pa tako pomaže sa simptomima depresije.

Banane i kalorije

Niska kalorijska vrijednost ide u prilog onima koji nastoje da izgube kilograme. U prosjeku, jedna banana ima oko 100 kalorija, a većinski udio vlakana je zadužen za održavanje sitosti i do nekoliko sati.

Kada se unesu u organizam, razgradnjom postepeno oslobađaju energiju. Time se produžava moždana aktivnost. Kalij održava budnost organizma, a magnezij povećava koncentraciju.

Posjeduju visok nivo antioksidansa te na taj način štite ćelije od slobodnih radikala koji mogu uzrokovati razne bolesti. To ima veliki značaj u borbi organizma protiv kancerogenih ćelija i degeneracije mišićnog tkiva.