Home » Dom naroda Parlamenta FBiH izabrao delegate za Dom naroda državnog parlamenta
BiH

Dom naroda Parlamenta FBiH izabrao delegate za Dom naroda državnog parlamenta

Danas je održana sjednica Doma naroda FBiH na kojoj su izabrani delegati za državni Dom naroda iz Kluba Hrvata i Bošnjaka.

Nakon obavljenog zadatka Privremene komisije za izbor i imenovanja, to radno tijelo je usvojilo zaključak da je postupak ovjere kandidatakih listi proveden u skladu sa Izbornim zakonom te je predložilo da se usvoji izvještaj kako bi delegati mogli glasati.

Dom naroda FBiH ranije je dostavio je kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji BiH za delegate državnog Doma naroda. Takvih listi ukupno je 13, a zaključkom CIK-a su sve potvrđene.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Muamer Zukić (SDA) na početku sjednice tražio je pauzu od sat vremena. Nakon što su se vratili, zastupnici su glasali i izabrali državne delegate.

Iz Kluba Hrvata su izabrani Marina Pendeš, Dragan Čović i Zdenko Ćosić ispred HDZ-a, Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i Zlatko Miletić.

U državni Dom naroda iz Kluba Bošnjaka izabrani su Šefik Džaferović, Safet Softić iz SDA, Dženan Đonlagić iz DF-a, Kemal Ademović iz NiP-a i Džemal Smajić (SBiH).

Zanimljivo je da SDP neće imati delegata u državnom Domu naroda jer uprkos najavi da će njihov Jugoslav Brdar dobiti podršku za delegata u klubu Hrvata, izglasan je ipak Zlatko Miletić.

Interesantno je da od danas i Stranka za BiH postaje faktor na državnom nivou jer je u izboru za klub Bošnjaka ta stranka imala svoj jedan glas, a podržali su ih NES sa dva i SDA sa jednim glasom.

Podsjetimo, ranije je NSRS popunila klub Srba u Domu naroda te će SNSD imati četiri delegata, a jednog će imati SDS.

Nakon ove sjednice, započela je nova, posvećena između ostalog, budžetu Federacije BiH za 2023. godinu.