Home » Dodaci prehrani koji ubrzavaju metabolizam
Magazin

Dodaci prehrani koji ubrzavaju metabolizam

Metabolizam mnogi krive za višak kilograma, ali on je zapravo odgovoran za puno više od naših kilograma. On podrazumijeva cijeli proces pretvaranja hrane u energiju koju tijelo koristi za održavanje funkcija kroz 24 sata, svaki dan, čak i dok spavamo.

Zbog toga metabolizam ne može biti jedini razlog prekomjerne težine. Na to imaju uticaj brojni drugi faktori poput načina života, količine unesene hrane, bavljenje fizičkom aktivnosti kao i vrsta hrane koja se konzumira.

Pored ovih, postoje i oni faktori nad kojima mi nemamo kontrolu poput genetike i hormona. Oni znatno mogu poremetiti tu “jednačinu energije” i napraviti neravnotežu. To izravno utiče na metabolizam.

Naravno, ne treba se samo prepustiti tim pojedinim biologijom određenim stvarima. Treba se potruditi podržati metabolizam na razne načine. Uzimanje suplemenata je jedan od mnogih, a dokazano je efikasno.

Jasno je da ne postoji čarobna tableta, ali navedeni sastojci mogu popuniti određene praznine u prehrani i osigurati potrebne nutrijente da tijelo funkcioniše kroz dan.

Vitamini B skupine pomažu mnogim funkcijama organizma uključujući i poboljšanje metabolizma. Pomaže organizmu da bolje obradi proteine i ugljikohidrate iz hrane te hranu efikasnije pretvori u energiju. Aminokiselina L-karnitin nam je neophodna da iskoristimo mast kao izvor energije. Za njenu proizvodnju potreban je vitamin B6. Zbog toga medicinska struka preporučuje uzimanje kompleksa vitamina B svakodnevno, kako bi se osigurala dovoljna količina svakog od njih.

Željezo pomaže organizmu tako što nosi kisik koji je neophodan za stvaranje energije i doprema ga u sve ćelije, uključujući i mišićne. Što je više kisika u mišićnim ćelijama, više se masti sagorijeva u svrhe produkcije energije. Danas je nažalost sve češća pojava niskog nivoa željeza u krvi što vodi u anemiju i razne druge zdravstvene probleme.

Štitna žlijezda vjerovatno ima najviše uticaja na metabolizam i to da li će on raditi brže ili sporije. Selen pomaže na način da reguliše korištenje hormona štitne žlijezde. Hrana bogata njime su morski plodovi, jaja, sjeme suncokreta i indijski oraščići. Dodavanjem ovih stvari u vašu svakodnevnu ishranu pomoći ćete zdravlje štitne žlijezde a time i podržati metabolizam da funkcioniše nesmetano.