Home » Dobrotvor iz srednje Bosne svom selu ostavio više od milion KM
Ekonomija

Dobrotvor iz srednje Bosne svom selu ostavio više od milion KM

Priča o kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog.

Priča o kreševskom dobrotvoru Ivi Mediću, koji je svome selu Vranci ostavio bogatstvo dobija svoj epilog.

Načelnik Kreševa Renato Pejak za sutra je najavio izlazak mašina koje će u narednim mjesecima izgraditi kolektor, te prošiti i asfaltirati puteve do ovog sela. Novac, kojeg je Medić oporukom ostavio općini, bit će dovoljan da sve što je zamislio bude izgrađeno.

Prvu pločicu zahvale Ivo Medić u Vrancima je dobio prije tačno 20 godina. Tada je proveo prvu rasvjetu u neko kreševsko selo. Postoji anegdota, kako su se mještani jedne večeri vraćali iz kavane, i ništa se nije vidjelo. Medić je tada obećao da će provesti rasvjetu i uskoro je stigla.

“Svi imaju neku anegdotu sa njim, svi će ga rado spomenuti i svi ćemo se možda i nasmijati, ali Ivo je stvarno bio plementi čovjek – rekao je Ivica Kresić, mještanin sela Vranci”, piše Centralna.ba.

Čovjek, koji je sa dvojicom braće, kao dječak, ostao bez roditelja, odrastao je u siromaštvu, a novac je zaradio kao majstor u Njemačkoj. Proizvodio je precizne hirurške instrumente.

“Veliki je majstor bio, i priznat i ovdje u čeliku kada je radio, imao je prvog “fiću” u općini Kreševo. Zamislite sada, dijete, siroče, koje je odraslo, bez roditelja, gladno, da ostvari nekakav svoj napredak i kao čovjek i kao građanin”, rekao je Kresić.

Prvi je, i vjerovatno jedini koji je svoje bogatstvo ostavio općini, tj. njegovom selu Vranci u kome danas živi 20-ak mještana.

“To je 659 hiljada eura, odnosno milion i 288 hiljada KM, od pokojnog Ive Medića, gdje je jasno pokojnik u svojoj oporuci naglasio da za svoje selo želi uraditi kolektor, druga je želja proširenje saobraćajnice koja vodi do sela i treća je asfaltiranje od Kreševa do Vranaca novim asfaltom u cijelosti”, rekao je Renato Pejak, načelnik Kreševa.

Prve mašine na terenu će biti već sutra, najavljuje načelnik, a ove godine bi radovi trebali biti završeni. Ovakav posao Kreševo, općina sa manje od 5.000 stanovnika, može planirati za desetak godina.

“Sa ovom ostavštinom naš budžet je više od pet miliona KM, međutim, ako se oduzmu sredstva koja nisu redovna, realan je budžet 2,5-2,7 miliona KM”, dodao je Pejak.

Izvor: www.akta.ba