Home » Đumbir kao lijek
Magazin

Đumbir kao lijek

Đumbir je korijen koji je pikantnog okusa, a koji se u kulinarstvu upotrebljava kao začin. Ovo je jedna od najljekovitijih namirnica koja se koristiti za liječenje niza tegoba i poremećaja.

Đumbir se može konzumirati u prahu ili svjež,u jelima ili pićima.U tradicionalnoj kineskoj medicini se jako puno koristi jer sadrži spojeve gingerole koji imaju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje.

Prirodni je lijek protiv mučnine, povraćanja i drugih probavnih smetnji . Ukoliko osjećate slabost, drhtavicu, prehlađeni ste , čaj od đumbira vam može pomoći. Vrlo brzo okrepljuje organizam i poboljšava raspoloženje. Tradicionalno se pripravlja tako da se gomolj nareže ili nariba, a potom se prelije kipućom vodom.

Mnoge studije prilikom istaživanja o djelovanju đumbira su pokazale da je uspješan i u procesu mršavljenja. Đumbir pomaže u procesu topljenja kalorija i smanjiti osjećaj gladi.

Đumbir mnogi koriste za liječenje simptoma infekcija gornjeg respiratornog sustava, bronhitisa, bolova u mišićima. Njegov ljut okus daje karakterističnu pojačanu aromu jelima i pićima pa đumbir treba dodavati u malim količinama.

Svježi đumbir sadrži 2 % bjelančevina, 0.75 % masti, 17 % ugljikohidrata, 1,2 % minerala i 2,4 % vlakana. Bogat je vitaminima i mineralima kalcij, bakar, magnezij, mangan, fosfor, cink, željezo i vitaminom C.

Osobe koje imaju problema sa zgrušavanjem krvi ne smiju konzumirati đumbir. Nuspojave kod konzumacije đumbira su vrlo rijetke: proljev, ubrzano lupanje srca, bol u želucu, i iritacije u ustima.