Home » Dječak s gitarom s Koševa u pjesme je odlutao: Godišnjica smrti Kemala Montena
Ekonomija

Dječak s gitarom s Koševa u pjesme je odlutao: Godišnjica smrti Kemala Montena

Sarajevski kantautor Kemal Monteno umro je na današnji dan, prije sedam godina, 21. januara 2015. godine, u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Sarajevski kantautor Kemal Monteno umro je na današnji dan, prije sedam godina, 21. januara 2015. godine, u zagrebačkoj bolnici Rebro.

Rođen je 17. septembra 1948. u Sarajevu, a posljednjih petnaestak godina svog života živio je u Zagrebu.

Njegov otac bio je italijanski vojnik koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata došao u Sarajevo i zaljubio se u Kemalovu majku, a zbog te je ljubavi odlučio ostati u novoj domovini.

Zbog italijanskog prezimena otac je želio da sin ima bosansko ime, a upravo ta bosansko-talijanska podjela osim u nazivu utjecala je i na Montenov stvaralački rad. S mediteranskim štihom i bosanskom dušom koju je unio u svoje pjesme, Monteno je stvorio svoj muzički izričaj koji ga je pratio tokom više od 40 godina karijere.

Ljubavne pjesme bile su njegov nepresušan izvor i njegova iskrena ispovijed u kojoj je opisivao životne situacije u kojima su se našli on ili njemu bliski ljudi. Ljubavnu priču svojih roditelja opjevao je u pjesmi Šta je život, po kojoj je nazvao svoj zadnji album. U svojim šansonama se rijetko ponavljao, a svoj vrhunski kantautorski rukopis dokazivao je vještim pretapanjem ljubavnog motiva u jednostavan izraz s mediteranskim šarmom talijanske kancone.

Izvor: www.akta.ba