Home » Direktor KPZ Zenica potvrdio – povjerenica Sindikata pronevjerila stotine hiljada KM, objavljen i identitet
Crna hronika

Direktor KPZ Zenica potvrdio – povjerenica Sindikata pronevjerila stotine hiljada KM, objavljen i identitet

Uposlenica Kazneno-popravnog zavoda Zenica, koja je radila na mjestu blagajnika te ujedno bila povjerenica Sindikalne podružnice ove institucije, Nerma Smajlagić, osumnjičena je da je pronevjerila je veću sumu novca.

Ovu informaciju je za Oslobođenje potvrdio direktor KPZ-a Zenica Redžo Kahrić. Oslobođenje je na svom portalu objavilo da je nezvanično saznalo da se radi o sumi od 800.000 KM?!

Porodični problemi

– U petak, 20. januara, predsjednik Sindikalne podružnice KPZ-a Zenica kazao mi je da nedostaje novac u sindikalnoj kasi. Tri dana poslije sam sazvao sastanak, na kojem je bila i kolegica koja tu radi. Ona je priznala da je zloupotrijebila kasu i da je pronevjerila određenu sumu novca, ali nije mogla reći o kojem iznosu se radi. Samo je rekla da ima porodičnih problema. Naredio sam da do petka, 27. januara, do 13 sati sačini izvještaj o stanju u kasi i o tome gdje je novac, ali ona to nije uradila. Iz kase u njenoj kancelariji smo izuzeli analitičke kartice i prebacili ih u kasu u drugu kancelariju. Oduzeti su i ključevi od njene kancelarije. Također, s obzirom na to da je imala neiskorištenih dana godišnjeg odmora, izdao sam joj rješenje o godišnjem odmoru, tako da ona od tada više nije dolazila na posao. O svemu su obaviješteni policija i nadležno tužilaštvo. Treba reći i da je policija u ponedjeljak, 30. januara, došla i izuzela dokumentaciju u vezi sa ovim slučajem, rekao nam je Kahrić.

Naveo je da je Smajlagić vodila i blagajnu Zavoda, odnosno i depozite osuđenika.

– Bio sam zabrinut da li je i taj novac pronevjeren. Međutim, komisijskim uvidom ustanovili smo da, srećom, taj novac nije dirala, pojasnio je čelnik zeničkog zatvora napominjući da nema informaciju da li je Smajlagić trenutno na slobodi ili je pritvorena.

Dodao je kako je i rukovodstvo Sindikalne podružnice KPZ-a Zenica također odlučilo da je razriješi dužnosti. Inače, novac koji je pronevjerila su, zapravo, uplate članova Sindikata, koji su na taj način štedjeli za penzije.

Potrebni dokazi

– Smajlagić je dala i pisanu izjavu da će do 1. marta nastojati izmiriti iznos koji nedostaje, tako što će prodati dvije kuće u Banjoj Luci, kazao nam je Kahrić u toku razgovora. On nije mogao reći koliko je tačno novca nestalo. Zašto je toliko novca i gdje tačno, kao i po kojim propisima čuvano, nisu mogli kazati ni u KPZ-u Zenica, ni u Ministarstvu pravde FBiH kojima smo uputili upit u vezi s ovim slučajem. Na slučaju, tvrde u KPZ-u, rade policija i tužilaštvo, koji prikupljaju sve potrebne dokaze.

– To nije banka, niti mikrokreditna organizacija, tako da je veoma čudno zašto su uposlenici na taj način čuvali toliki novac. Kuće koje je osumnjičena kazala da će prodati uopće nisu u njenom vlasništvu, tako da je upitno kada će novac i na koji način biti vraćen, rekao je izvor blizak istrazi koja je u toku.

Izvor: Oslobođenje