Home » Dio građana BiH ne štedi: Za “mercedes” izbrojao 275 prosječnih plata
Ekonomija

Dio građana BiH ne štedi: Za “mercedes” izbrojao 275 prosječnih plata

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, drugo mjesto je takođe zauzeo “mercedes” vrijedan nešto više od 300.00 KM, a treće “porše” za koji je izdvojeno oko 259.000 KM.

U listi top deset najskupljih automobila uvezenih u BiH u januaru ove godine, osim tri navedena, su još četiri “poršea” i tri “mercedesa”.

“Prilikom uvoza top deset najskupljih vozila Uprava je naplatila uvozne dažbine u ukupnom iznosu većem od 434.000 KM”, pokazuju podaci UIO.

Izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske SWOT Saša Grabovac za “Glas Srpske” kaže da je u BiH, kao i svugdje u svijetu, posljednjih decenija povećano ekonomsko raslojavanje stanovništva te da brojke o kupovini luksuznih limuzina nisu iznenađujuće.

“U svakom vremenu, ali i društvu, postoje građani koji zarađuju mnogo više od prosječnog građanina”, rekao je Grabovac.

Deset najskupljih vozila uvezenih tokom januara

VRSTA                                 VRIJEDNOST (KM)            

MERCEDES-AMG G 63                     314.923 KM              

MERCEDES-AMG G 63                     300.323 KM              

PORSCHE-911 GT3                            258.909 KM                 

PORSCHE-911 CARRERA 4               242.476 KM          

PORSCHE-911 TARGA 4S                  241.238 KM          

PORSCHE-911 CARRERA 4S             231.565 KM             

MERCEDES BENZ G 400 D                221.658 KM             

MERCEDES-BENZ G 400 D               215.242 KM             

MERCEDES-BENZ AMG GLE53 4matic+  175.220 KM        

PORSCHE-CAYENNE S                     174.273 KM          

Objasnio je da za nekoga ko jedne godine zaradi deset miliona maraka, a druge, na primjer, osam miliona maraka, kriza ništa ne znači i zbog toga se ne suzdržava od tako velikih izdataka.

Podaci Zavoda za statistiku RS pokazuju da je prosječna neto plata lani iznosila 1.144 marke, a zaštitnici prava potrošača ističu da to pokazuje da mnogi jedva sklapaju kraj s krajem te da o luksuznom automobilu ne mogu ni da sanjaju.

U Udruženju građana “ToPeeR” iz Doboja kažu da su podaci UIO odlika vremena u kojem živimo.

“Vrijeme krize upravo donosi taj totalni vrh u trošenju novca, a ti iznosi se ne mogu naći ni u snu čovjeka sa prosječnim primanjima“, rekli su u ovom udruženju dodavši i da se kroz istoriju pokazalo da u vrijeme krize ne postoji sredina, nego samo ljudi koji nemaju i oni koji imaju previše.

Neravnomjerna raspodjela

Ekonomista Aleksandar Ljuboja kaže da su stvari vrlo jednostavne, jer živimo u sistemu neravnomjerne raspodjele bogatstva.

“Nemamo srazmjerne sisteme oporezivanja dobiti i nemamo prelijevanja prema onima koji zarađuju manje. Dok naše društvo ne dođe u fazu pravilnije preraspodjele nacionalnog bogatstva, to će biti tako”, rekao je Ljuboja.

Izvor: www.akta.ba