Home » Dijabetičarima u FBiH podijeljeni kineski glukometri koji pokazuju netačne podatke
BiH

Dijabetičarima u FBiH podijeljeni kineski glukometri koji pokazuju netačne podatke

U Federaciji BiH trenutno su u upotrebi glukometri koji bi mogli biti izuzetno šteti za djecu oboljelu od dijabetesa, prvenstveno jer nisu registrovani u međunarodnoj bazi aparata za mjerenje glukoze u krvi te, u odnosu na ostale glukometre, pokazuju odstupanja kod mjerenja.

U pitanju su glukometri čija se mjerenja ne podudaraju, niti sa senzorom koje dijete nosi u sebi, niti sa drugim glukometrima, a sporni aparati se u Kantonu Sarajevu dijele od prošle godine kada je Zavod za javno zdravstvo FBiH potpisao ugovor sa firmom “Bauerfeind”.

Od 62 podijeljena aparata u Sarajevu, čak 45 pokazuje odstupanje.

Kantonalno udruženje oboljelih od dijabetesa smatra da kineski glukometri “Medisign GH82” nisu nikako ni trebali biti nabavljeni jer se ne nalaze bazi Medavala – međunarodnog registra uređaja i bazu podataka za aparate za merenje krvnog pritiska, mjerenje glukoze u krvi i puls i sl.

Zbog netačnog mjerenja i ukoliko se ne reaguje pravovremeno, ovi glukometri kod pacijenata mogu uzrokovati hipoglemičnu komu, a zatim i smrt.

Roditelji djece koja boluju od dijabetesa a koji su svoja iskustva podijelili za ALJazeeru i kojima su podijeljeni sporni aparati, obraćali su se domovima zdravlja, ali ih oni upućuju na adresu Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, dok se oni pozivaju na Agenciju za lijekove i medicinska sredstva BiH.

U zvaničnom uputstvu stoji da se uređaji mogu testirati uz originalnu tečnost, ali ona nije došla uz podijeljene uređaje jer uređaj nije registrovan.

Ostaje pitanje kako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH u promet pustila nepotpun uređaj i uređaj koji uopšte nije registrovan u međunarodnoj bazi kao podoban za pacijente oboljele od dijabetesa?

Izvor: klix.ba