Home » Da li ste za ronjenje u blatu, podvodni hokej ili kotrljanje niz brdo
Sport

Da li ste za ronjenje u blatu, podvodni hokej ili kotrljanje niz brdo

Da li ste za podvodni hokej? Dok je svijete i vijeka uvijek će biti onih koji svoje granice pomiču ka višim usponima i tragaju za novim aktivnostima kako bi svoje potrebe, želje i adrenalin zadovoljili.

Kao djeca većina nas se okušala sa igrama na blatu. A jeste li probali roniti u blatu ? Zvuči smiješno i nemoguće. Pa naravno kao i mnogi sportovi i sport ronjenje u blatu je nastao iz dosade ili neke vrste zabave. Veoma čudan sport.

Skoro više od 20 godina Welšani organizuju ovaj neobični sport. S obzirom da je postao veoma popularan sport u Wels dolaze posjetioci iz drugih krajeva. Takmičari rone kroz močvarni blatnjavi kanal dužine oko 50 metara. Za ronjenje se koristi ista standardna oprema dihalice, peraja i maska. Pobjedu odnosi takmičar koji ima najbolje vrijeme u ovoj disciplini. U takmičenju mogu učestvovati i žene i muškarci.

Ima nas koji baš nismo ljubitelji blata. Možda vam se podvodni hokej više dopadne od ronjenja u blatu. To je sport koji se odvija u bazenu pod vodom. Igra se timski u dva tima. Hokejaši nose vaterpolo kapicu, masku, disalicu, peraja, rukavice i palicu dugačku 30 cm. U bazenu su postavljeni i golovi. Igrači rone na dah i nije ograničeno vrijeme koliko treba ostati pod vodom. Treba postiči pogodak. Igrači moraju dobro da se poznaju kako bi se razumjeli u igri, jer pod vodom ne mogu komunicirati. Ovaj sport ne traži posebne fizičke predispozicije, ali morate znati plivati , imati položen kurs ronjenja, volju i uložiti dosta truda.

Možda će vam kotrljanje niz brdo biti zabavnije , uz puno smijeha i adrenalina. Kotrljanje niz brdo u lopti je igra koja se zove zorbing. Lopta je napravljena od posebnog materijala, mekanog plastičnog koji je proziran i ispunjen zrakom. Takmičari se smjesti u unutrašnjost lopte i kotrljaju niz blagu padinu namijenjenu upravo za ovakva takmičenja. Pobjednik je onaj koji pređe najbrže predviđenu etapu.

Za neke od nas je nezamislivo da se neko ovakvim sportovima bavi. Ali ovi sportovi su postali moderni i atraktivni u cijelom svijetu.