Home » Da li se trudnice mogu baviti sportom?
Sport

Da li se trudnice mogu baviti sportom?

Sportske aktivnosti su veoma važne za trudnice kako za njihovo fizičko zdravlje tako i za psihičko. Ako je trudnica zdrava, trudnoća normalna i bez problema nema rizika od bavljenja nekim aktivnostima.

Redovito vježbanje i obavljanje nekih sportskih aktivnosti pospješuje zdravlje trudnice, priprema njeno tijelo za lakši porod, opskrbljuje kisikom plod, povećava cirkulaciju I raspoloženje.

Preporučuje se da u prvom tromjesečju tijelo ne treba opterećivati tjelesnim aktivnostima. S obzirom da je drugo tromjesečje stabilnije i sigurnije može se početi sa sportskim aktivnostima.

PLIVANJE je idealna aktivnost za trudnice. Ono pomaže trudnicama da se opuste bolni i napeti mišići. S obzirom na povećanje tjelesne kilaže u vodi ćete se osjećati kao da lebdite. U trećem tromjesečju se preporučuje stil plivanja prsni, jer jača prsne i leđne mišiće. Trebate voditi računa u kakvim bazenima se kupate, jer su trudnice sklone vaginalnim infekcijama.

YOGA ima položaje i vježbe koje su sigurne i za trudnicu i za bebu. Ne preporučuje se preveliko istezanje. Primjenom pravilnih vježbi disanja u yogi itekako velike su koristi od ovih vježbi. Yoga poboljšava cirkulaciju, smanjuje napetost i nervozu , jutarnje mučnine, oticanje nogu i sl. Treba izbjegavati vježbe koje naprežu stomačne mišiće.

NORDIJSKO HODANJE je hodanje pomoću posebno dizajniranog štapa za ovu aktivnost. Razlika od običnog hodanja je u tome što kod nordijskog hodanja aktivni su mišići leđa, ramena i ruku. Ova vrsta hodanja manje opterećuje kralježnicu i zglobove jer sav napor je raspoređen na dvije noge i dva štapa. Štapovi trudnicama pomažu kod stabilnost i smanjuje se rizik od padova.

GIMNASTIKU kao tjelesnu aktivnost mogu izvoditi trudnice ukoliko nemaju nikakvih zdravstvenih problema. Određeni pokreti i položaji su dozvoljeni ukoliko neće ugroziti njeno zdravlje iIi zdravlje bebe. Za obavljanje određenih vježbi trudnice se trebaju obratiti stručnim osobama koje će im pokazati kako se vježbe pravilno izvode , koje vježbe trebaju da izvode, a koje su opasne i ne bi se smjele izvoditi. Ne preporučuju se vježbe iztezanja. Gimnastikom se poboljšava cirkulacija krvi što smanjuje pojavu hemoroida i proširene vene. Mišići leđa, stomaka i nogu postaju elastičniji što doprinosi lakšem porodu. Gimnastika također pomaže u borbi protiv nesanice.