Home » Da li ćemo u ovoj godini napokon vidjeti rasterećenje troškova rada i rast plata u FBiH?
BiH

Da li ćemo u ovoj godini napokon vidjeti rasterećenje troškova rada i rast plata u FBiH?

Vlada Federacije BiH je na sjednici 12. januara usvojila amandmane na predložene Zakone o doprinosima i porezu na dohodak koji se već godinama nalaze u parlamentarnoj proceduri.

U raspravama oko formiranja nove vlasti, te budžeta za 2023. godinu, ova vijest je prošla nezapaženo, iako se radi o ključnoj reformi o kojoj se priča najmanje jednu deceniju.

Iz Vlade Federacije su nam kazali da je cilj zakona smanjenje poreskog opterećenja rada i pojednostavljenje cijelog sistema, te rast plata radnika i njihovih budućih penzija. Pored toga, ovi zakoni su ključni za stvaranje novih radnih mjesta, međunarodne konkurentnosti i izvoza.

Uzimajući u obzir rast javnih prihoda Vlada se odlučila na dodatno rasterećenje u odnosu na prijedloge koji se od 2018. godine nalaze u Parlamentu Federacije BiH. Tako je stopa doprinosa smanjena za jedan procentni poen i ubuduće bi umjesto 41,5 posto iznosila 31,5 posto. Osim toga, lični odbitak poreza na dohodak se povećava na 1.000 KM, a svaki dodatni dohodak iznad tog iznosa bi se oporezivao stopom od 13 posto”, pojasnili su iz Vlade.

Dodali su da je namjera ovih izmjena da radnici koji zarađuju manju platu od prosječne u Federaciji BiH ne plate niti jednu marku poreza na dohodak.

“U ovom trenutku lični odbitak iznosi 300 KM, s tim da on može biti i viši u slučaju izdržavanog bračnog druga i u zavisnosti od broja djece. Međutim, zaposleni bračni par bi po novom prijedlogu imao porezni odbitak od ukupno 2.000 KM, što je neuporedivo više nego što prosječno domaćinstvo ima u ovom trenutku. Posljednje izmjene Vlade Federacije BiH, dakle, neminovno idu u smjeru dodatnog rasterećenja rada i privrede između 200 i 300 miliona KM godišnje”, ističu u Vladi.

Također dodaju da će se fiskalnim zakonima ubuduće oporezivati sve trenutno neoporezive stavke poput toplog obroka, prijevoza i regresa.

“Uštede od smanjenja doprinosa za 10 procentnih poena, te rast ličnog odbitka poreza na dohodak bez obzira na to garantiraju rast trenutnih primanja radnika u Federaciji BiH. Uz to, što je primanje radnika trenutno veće, to je i veća ušteda od novih fiskalnih zakona, što je posebno važno za produktivne i rastuće grane poput IT sektora koji se suočava s velikim izazovima da konkuriše s međunarodnim platama i zadrži radnike. Konačno, i premda može djelovati beznačajno, budućim oporezivanjem svih trenutno neoporezivih stavki, svaki radnik u budućnosti može računati na veću penziju”, kazali su u Federalnoj vladi.

Posljednjim amandmanima, dodaju, također je bolje regulisano pitanje izuzimanja stipendija, troškova prakse i volontiranja od porezna na dohodak koji nisu više u fiksnom već u procentualnom iznosu u odnosu na prosječnu platu, što je značajno uzimajući u obzir trenutna inflatorna kretanja.

Pored toga, istakli su iz Federalne vlade, kao pogodnosti penzionerima, predloženo je da  se poveća iznos izuzetog prihoda na ime otpremnine prilikom odlaska u penziju sa tri na šest prosječnih plata.