Home » Crveni križ upozorava da bi se bolnice u Gazi bez struje mogle pretvoriti u mrtvačnice
Svijet

Crveni križ upozorava da bi se bolnice u Gazi bez struje mogle pretvoriti u mrtvačnice

Bolnice u Gazi riskiraju da se pretvore u mrtvačnice bez struje – kažu u Međunarodnom komitetu Crvenog križa (ICRC).

Jedina elektrana u Gazi ostala je bez goriva u srijedu, a rezervni generatori bi mogli prestati raditi za nekoliko sati, dodaje se, javlja BBC.

Medicinski centri su preplavljeni nakon što je Izrael uveo “potpunu opsadu” Gaze i napao teritoriju zračnim i artiljerijskim udarima.

Izrael je obećao da neće vratiti struju niti dozvoliti osnovne resurse i humanitarnu pomoć u Gazi dok Hamas ne oslobodi oko 150 talaca koje je oteo tokom svojih napada u subotu.

-Kako Gaza gubi struju, bolnice gube struju, stavljajući u opasnost novorođenčad u inkubatorima i starije pacijente koji su na kisiku. Prekinulo se s dijalizom bubrega, a rendgenski snimci se ne mogu napraviti – rekao je Fabrizio Carboni, direktor ICRC-a za regiju.

-Bez struje bolnice rizikuju da se pretvore u mrtvačnice – upozorio je, dodajući da bolnice i dalje rade na generatore, ali da će gorivo trajati samo “nekoliko sati”.

Ispred bolnica u Gazi mogu se vidjeti dugi redovi, a povrijeđeni čekaju da im se ukaže pomoć. Ponestaje neophodne medicinske opremea, zdravstveni radnici apeluju na građane da daruju krv.

Djeca, do kojih su neka teško ranjena, leže u bolničkim krevetima i plaču, čekajući na liječenje.

Najveći javni zdravstveni kompleks u Pojasu Gaze, bolnica Al-Shifa, “preopterećen je”, rekao je tamošnji doktor za BBC.

– Teško možemo da se nosimo s pacijentima – rekao je dr Mohamad Matar, prenosi BBC.