Home » Čista i blistava kuhinja može kriti mnoga iznenađenja
Magazin

Čista i blistava kuhinja može kriti mnoga iznenađenja

Naizgled čista i blistava kuhinja može kriti mnogo bakterija i klica na potpuno neočekivanim mjestima. Oni izazivaju razne bolesti i razmnožavaju se nevjerovatnom brzinom, sa predmeta na predmet.

Mikroorganizama ima posvuda oko nas i ne možemo ih vidjeti golim okom. Neki od njih nisu štetni, ali većina jeste tako da čišćenju radnog prostora u kuhinji trebamo posvetiti malo više pažnje. Nije dovoljno samo površinsko pranje i brisanje nego i dezinfekcija.

Posebnu pažnju treba obratiti na ručku na hladjaku. Mnogi od nas, u toku pripreme jela posegnemo za nečim iz hladnjaka. Naročito dok pripremamo meso, bilo da je pileće, goveđe ili svinjeće možemo najviše kontaminirati površine. Nakon što uzmemo nešto iz hladnjaka, zatreba nam nešto iz ladice pa i tu ostavimo mikrobe. Na taj način, izvršili smo križnu kontaminaciju.

Blistava kuhinja i pranje ruku

Pranje ruku najefikasniji je način za sprečavanje ovog problema. Međutim, problem je u tome što ako neko i opere ruke, to ne uradi pravilno pa se navedeni proces samo ponavlja. Najpravilniji način je da ruke perete sapunom i vodom, kružnim pokretima najmanje 15 sekundi, pa česmu zatvoriti papirnim ubrusom.

Korištenje čiste vode je neophodno u pripremi obroka, ali to se obično uzima zdravo za gotovo. U nekim situacijama treba se ponašati opreznije, naročito za vrijeme obilnih kiša kada je veća mogućnost zaprljanja gradske vode. Preporučuje se redovno testiranje vode te ako se i najmanje sumnja u njenu kvalitetu, koristit flaširanu vodu. Sve što se koristi u toku pripreme hrane ostavlja svoje čestice po njoj.

Kuhinjske krpe koje koristimo za brisanje suđa i radnih površina smatramo čistima jer tako i izgledaju. Međutim, one su često vlažne a vlaga i povišena temperatura koja vlada u kuhinji čine ih pogodnim medijem za razvoj mikroorganizama. Zato, njih treba redovno mijenjati i prati na visokim temperaturama.