Home » Čišćenje doma i navike – Koje su štetne a koje ne
Magazin

Čišćenje doma i navike – Koje su štetne a koje ne

Čišćenje doma i navike – Trudeći se da nam dom bude što čišći, često preskočimo neke bitne stavke pa iz najbolje namjere načinimo više štete nego koristi.

Više ne znači i bolje! Korištenjem previše sredstva za čišćenje, površine činimo još privlačnijima za prašinu. To je zbog toga što se velika količina sredstva ne ispere dovoljno dobro. Da bi ovo izbjegli, obratite pažnju na deklaraciju sredstva koje koristite i pridržavajte se preporučene količine.

Rijetko pažnju posvetimo čišćenju stvari koje koristimo za čišćenje. Ako mašina za veš ima neugodan miris, naravno da će se on prenijeti i na veš. Bez obzira koliko mirisne deterdžente koristili, potrebno je temeljito pranje mašine. Ukoliko je spremnik usisivača pun prašine, on neće adekvatno kupiti prašinu prilikom usisavanja.

Posebnu pažnju treba obratiti na krpe i spužve koje koristimo tokom pranja. Osim što na sebe skupljaju nečistoće, vlažna su sredina koja pogoduje razvoju bakterija. Zato, treba ih često otkuhavati ili jednostavno mijenjati novima.

Nakon svakog čišćenja, odvojite vrijeme za temeljito čišćenje aparata koje koristite. Potpuno ih ispraznite, operite filtere ili spremnike. Krpe zalijte kipućom vodom i dodajte sredstvo za dezinfekciju.