Home » Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji porastao na više od 34.000 ljudi
Svijet

Broj poginulih u zemljotresu u Turskoj i Siriji porastao na više od 34.000 ljudi

Broj mrtvih u Turskoj i Siriji nakon katastrofalnog zemljotresa u ponedjeljak dosegao je najmanje 34.179 osoba.

Broj smrtnih slučajeva u Turskoj dosegnuo je 29.605, saopćio je u nedjelju turski koordinacijski centar za hitne slučajeve SAKOM.

Potvrđeni broj mrtvih u Siriji je 4.574. Taj broj uključuje više od 3.160 u dijelovima sjeverozapadne Sirije koje drži opozicija, prema Ministarstvu zdravstva, upravnog tijela Vlade spasa.

Broj poginulih u Siriji također uključuje 1.414 poginulih u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade, prema državnoj novinskoj agenciji SANA.

Jug Turske i sjever Sirije su prije sedam dana pogodila dva snažna zemljotresa jačine 7,8 stepeni i 7,7 stepeni po Richteru. Nakon ova dva zemljotresa kroz čitavu sedmicu zabilježena su podrhtavanja tla.

Američka ambasadorica pri Ujedinjenim nacijama Linda Thomas-Greenfield u nedjelju je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da odobri dvije dodatne pristupne tačke za dostavu pomoći u dijelove Sirije pogođene zemljotresom.

Konvoj od 10 kamiona s humanitarnom pomoći Ujedinjenih nacija ušao je u nedjelju u sjeverozapadnu Siriju preko turskog graničnog prijelaza Bab Al-Hawa, rekao je glasnogovornik UNOCHA-e Madevi Sun-Suon. U subotu je kroz ovaj granični prijelaz u Siriju ušao konvoj od 22 kamiona.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen obećala je povećati pomoć Turskoj dok se zemlja bori s posljedicama razornog zemljotresa prošlog ponedjeljka.

U telefonskom razgovoru u nedjelju, Von der Leyen je turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu rekla da će “Komisija mobilizirati dodatnu potporu i odgovoriti na najnoviji zahtjev Turske za većim kapacitetom skloništa — posebno šatorima, dekama, grijačima”.

Izvor: klix.ba