Home » Broj poginulih nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji blizu 24.000, u Siriji obustavljena potraga za preživjelima
Svijet

Broj poginulih nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji blizu 24.000, u Siriji obustavljena potraga za preživjelima

Broj poginulih nakon razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji prešao je 23.831, a vlasti izvještavaju da bi mogao i dalje rasti. Spasilačke ekipe u Siriji zaustavile su proces potrage vjerujući da nakon više od 100 sati od zemljotresa, preživjelih više nema.

CNN prenosi kako je u Turskoj broj mrtvih porastao na 20.318, a 80.052 osobe su povrijeđene, saopštila je agencija za upravljanje katastrofama te zemlje.

U Siriji, ukupan broj mrtvih iznosi 3.513, uključujući 2.166 u područjima pod kontrolom pobunjenika na sjeverozapadu zemlje, podaci su civilne odbrane ‘Bijeli šljemovi’ dok je 1.347 mrtvih u dijelovima Sirije pod kontrolom vlade, prenose sirijski državni mediji.

Bijeli šljemovi i Sirijska civilna odbrana objavili su kraj svojih operacija potrage i spašavanja preživjelih u područjima pod kontrolom pobunjenika na sjeveru i sjeverozapadu nakon zemljotresa koji su u ponedjeljak pogodili tu zemlju i Tursku.

Grupa je saopštila da vjeruje da niko od zarobljenih kojih se još uvijek nalaze ispod ruševina nije živ nakon 108 sati potrage. U Turskoj se, ipak, potrage pod ruševinama nastavljaju i danas.

Spasioci u obje države se i dalje utrku s vremenom, a zvanični podaci su da se oko 6.500 zgrada u Turskoj srušilo, a zona potresa obuhvata područje u kojem živi 13 miliona ljudi.

Svjetska zdravstvena organizacija strahuje od velike zdravstvene krize, posebno od širenja kolere u Siriji.

Izvor: klix.ba