Home » Borell otkrio ko nije “fleksibilan” u pregovorima Vučića i Kurtija: Bit će posljedica
Svijet

Borell otkrio ko nije “fleksibilan” u pregovorima Vučića i Kurtija: Bit će posljedica

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je nakon jučerašnjeg sastanka da EU vjeruje da će obje strane poštivati sporazum, a ako ne, “bit će posljedica”.

“Cij nam je bio da se Kosovo i Srbija dogovore kako da primjene ranije dogovoreni sporazum i praktične korake. Đavo je u detaljima, a nekad i u kalendaru. Razgovarali smo 12 sati i napokon, imamo dogovor kako to učiniti. Kosovo i Srbija su se dogovorile o aneksu sporazuma”, kazao je Borrell.

Kao dio aneksa, navodi on, strane su se obavezale da poštuju sve obaveze u dobroj vjeri.

“Kod članka 7, Kosovo je pristalo odmah pokrenuti pregovore oko “Zajednice srpskih općina”. Također, tu je i dio o nestalim osobama. Iako smo predložili obimniji prijedlog, strane ga nisu mogle prihvatiti. Jedna strana, Kosovo, nije pokazala fleksibilnost, a Srbija je već prije rekla da neće potpisati, iako ga je bila spremna prihvatiti. Zato, uz sve pokušaje, obimniji prijedlog nije prošao”, dodao je Borell.

Podsjećamo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nakon sastanka u Ohridu da je postignut nekakav dogovor, da je dogovoreno nekoliko tačaka koje će postati dio pregovaračkog okvira obje strane.

Vučić je rekao da će Evropsko vijeće, na dugom putu, procijeniti koliko je učinjeno iz provedbenog plana koji će biti proširen. Za svaku od strana zasebno će se ocjenjivati ​​šta su učinili.

Izvor: klix.ba