Home » BiH: Hrana i bezalkoholna pića u januaru za 22 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu
BiH

BiH: Hrana i bezalkoholna pića u januaru za 22 odsto skuplji u odnosu na prošlu godinu

Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u januaru su u prosjeku bile više za 0,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec, dok je godišnja inflacija iznosila 14,1 odsto.

Hrana i bezalkoholna pića u januaru u prosjeku su bili skuplji za 1,2 odsto u odnosu na decembar prošle godine, alkoholna pića i duvan za 0,6 odsto, namještaj i aparati za domaćinstvo za 0,9 odsto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

U januaru, u odnosu na prethodni mjesec, zdravstvo je u prosjeku bilo skuplje za 0,2 odsto, rekreacija i kultura za 0,4 odsto, obrazovanje za 0,2 odsto, restorani i hoteli za 0,6 odsto, a ostala dobra i usluge za jedan odsto.

Odjeća i obuća u prvom mjesecu u prosjeku su bili jeftiniji za 2,9 odsto, a prevoz za 0,5 odsto.

Nivo cijena u januaru, u odnosu na isti mjesec prošle godine, viši je za 14,1 odsto. Hrana i bezalkoholna pića u prosjeku su bili skuplji za 22 odsto, alkoholna pića i duvan za tri odsto, stanovanje i režijski troškovi za 15,6 odsto, namještaj, aparati za domaćinstvo i redovno održavanje kuće za 12,9 odsto, a zdravstvo za 2,3 odsto.

U januaru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, prevoz je u prosjeku bio skuplji za 15,7 odsto, komunikacije za jedan odsto, rekreacija i kultura za 9,5 odsto, obrazovanje za 2,6 odsto, restorani i hoteli za 10,1 odsto, te ostala dobra i usluge za 8,8 odsto.

Prosječni pad cijena od 2,9 odsto zabilježili su odjeća i obuća.

Izvor: Srna