Home » Biden najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 500 miliona dolara
Svijet

Biden najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 500 miliona dolara

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden, koji boravi u iznenadnoj posjeti Kijevu, najavio je isporuku ključne vojne opreme za Ukrajinu, rečeno je u saopćenju objavljenom na web stranici Bijele kuće.

Najavio je da će tokom susreta s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i njegovim timom razgovarati o podršci Ukrajini u smislu nove isporuke ključne opreme, uključujući topničku municiju, protuoklopne sisteme i radare za zračni nadzor kako bi se ukrajinski narod zaštitio od zračnog bombardiranja.

On je tokom iznenadne posjete Kijevu u ponedjeljak, pojasnio da će Washington dati Ukrajini novi paket vojne pomoći vrijedan 500 miliona dolara.

Dodao je da će kasnije ove sedmice objaviti dodatne sankcije protiv elita i kompanija koje pokušavaju izbjeći ili popuniti rusku ratnu mašineriju, prenosi Ukrinform.

– Tokom prošle godine, Sjedinjene Države izgradile su koaliciju nacija od Atlantika do Pacifika kako bi pomogle u odbrani Ukrajine u vojnom, ekonomskom i humanitarnom smislu i ta će se podrška nastaviti – istaknuo je američki predsjednik.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napisao je na Telegramu da je Bidenov posjet “iznimno važan znak podrške za sve Ukrajince” i objavio fotografiju dvojice čelnika kako se rukuju, prenosi AFP.