Home » Ambulante u BiH pune pacijenata, pojavile se i streptokokne infekcije
BiH

Ambulante u BiH pune pacijenata, pojavile se i streptokokne infekcije

Ponovo su u našoj zemlji ambulante pune pacijenata. Ljekari nisu iznenađeni, jer, kažu sezona je prehlade i gripe. Ali nakon četiri godine, pojavile su se i streptokokne infekcije. Prevencija je najvažnija, kažu pedijatri i upozoravaju na moguću pojavu morbila.

Promjenljivo vrijeme, tradicionalno uzrokuje sve slabiji imunitet. U koštac sa prehladama i virusima uhvatili su se svi.

Velike gužve u ambulantama uglavnom stvaraju pacijenti sa respiratornim infekcijama.

– Ono što je dobro i ohrabrujuće je da pacijenti rijetko imaju komplikacije. Međutim, nažalost, imamo grupe pacijenata to su djeca, stariji, bolesni, iznemogli, imunokompromitovani gdje se razviju teže kliničke slike i gdje je neophodno da pacijente uputimo na bolničko liječenje – rekla je za N1 Nevena Todorović, direktorica Doma zdravlja Banjaluka.

Blage simptome, u vidu povišene tjelesne temperature i suvog kašlja, postepeno osjete oni koji boluju od prehlade. Mnogo brže, gripa napada organizam.

– Ona počne baš naglo, čovjek odjedanput iz punog zdravlja postaje jako loš, sa veoma visokom temperaturom, preko 39, sa veoma izraženim bolovima u mišićima, zglobovima, veoma izraženim kašljem. Onog koga uhvati gripa obično su vezani za krevet nekoliko dana – naveo je Zaim Jatić, doktor porodične medicine.

Osim različitih virusa i gripe, koji su karakteristični za ovaj period godine, povećan i broj streptokoknih infekcija.

– Otprilike to imamo svake četiri godine. Međutim, ove godine, kao rijetko koje godine, imamo sve na broju i onda se dešava da se naš imuni sistem, naše epitelne stanice gornjih dišnih puteva, sinusa, usta, ždrijela, ne mogu se oporaviti, treba im tri sedmice da se oporave, ali u međuvremenu dobiju neku drugu infekciju – rekao je Ednan Drljević, epidemiolog.

Pedijatri upozoravaju da nam prijeti i opasnost od morbila, s obzirom da u Srbiji raste broj oboljele djece. Virus se vrlo lako prenosi, a komplikacije mogu biti izrazito opasne.

– Komplikacije i problemi su upala srednjeg uha, upala pluća, upala moždane ovojnice, upala moždane mase, i posljedice koje se mogu pojaviti desetak godina nakon preležanih morbila. Zaista jedna vrlo složena klinička slika, koja je vrlo teška za liječenje – rekao je pedijatar Dragan Đokanović.

Prevencija je rješenje. Stoga, pedijatri pozivaju na vakcinaciju djece, i kako navode, nekada postoje trenuci kada se može sačekati, ali to nije ovaj.

Izvor: N1