Home » Ambasada SAD-a: Nećemo mirno gledati ako Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH
BiH

Ambasada SAD-a: Nećemo mirno gledati ako Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u BiH

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH oglasili su se povodom najnovijih izjava i poteza predsjednika RS-a Milorada Dodika.

“Separatistička retorika Milorada Dodika i prijetnje otcjepljenjem od Bosne i Hercegovine predstavljaju antidejtonsko djelovanje koje je neodgovorno, opasno i štetno za integraciju BiH u evroatlantske institucije”, naveli su iz Ambasade.

Kako ističu, “prema Ustavu Bosne i Hercegovine, ni entitet niti bilo koja druga niža administrativna jedinica nemaju pravo otcjepljenja, a Sjedinjene Države neće mirno gledati ukoliko Milorad Dodik bude radio na potpirivanju novog sukoba u Bosni i Hercegovini”.

“Kao što to rade već trideset godina, Sjedinjene Države će stati u zaštitu teritorijalnog integriteta, suvereniteta i multietničkog karaktera Bosne i Hercegovine. Retorika i prijetnje Milorada Dodika pokušaj su odvlačenja pažnje od stvarnih problema s kojima se suočavaju građani Republike Srpske: tekuće kampanje vlasti radi oduzimanja osnovnih sloboda, neuspjeha u rješavanju problema porasta cijena hrane, smještaja i transporta, te kontinuiranih nastojanja da se budućnost Republike Srpske optereti hipotekom kroz neodgovorno zaduživanje od strane vlade”, stoji u reakciji SAD.

Što se tiče prijetnji Milorada Dodika da će prestati sarađivati sa NATO savezom, podsjećaju ga da Zakon o odbrani iz 2005. godine obavezuje državne vlasti da provode aktivnosti potrebne za pristupanje Bosne i Hercegovine NATO savezu.

“To uključuje i održavanje čvrstog partnerstva i saradnje sa NATO. Milorad Dodik nema ovlasti da jednostrano suspenduje ili mijenja ovaj ili bilo koji drugi zakon”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.